Vesti
Društvo

Kod Raniluga “selo gori”, gradonačelnica protestuje u Gračanici

Požar koji je preksinoć zahvatio šumske predele u blizini sela Odevce i Malo Ropotovo, u opštini Ranilig, još uvek nije u potpunosti ugašen, rekao je za Medija centar novinar RTV PULS Jovan Simić.

Kod Raniluga “selo gori”, gradonačelnica protestuje u Gračanici
Požar u selu Odevce (Foto Puls)

Kako je RTV PULS preneo juče, komandir policijske stanice poručnik Nebojša Popović rekao je da je opština Ranilug nemoćna da suzbije ovaj požar jer nema vatrogasna vozila.

Novinar Jovan Simić smatra da je političarima vlast, kako je kazao, „preča od bilo čega“.

“To samo govori kakav je odnos prema ljudima, prema imovini, prema građanima i tu nema komentara. Najveći problem je taj što lokalna samouprava još uvek nije obezbedila vozilo vatrogasnoj službi. Tako da je sve prepušteno samoj situaciji, u smislu da uvek moraju nekog da mole, da traže, a opština Gnjilane i opština Kamenica do sada, kako oni kažu, ne žele da im pomognu, jer uvek kad se obrate za pomoć kažu da su im vozila zauzeta i ljudstvo pa su ljudi prepušteni sami sebi“, rekao je Simić.

Medija centar pokušao je da u vezi sa tim razgovara sa gradonačelnicom Raniluga Katarinom Ristić Ilić, koja je juče prisustvovala protestnom skupu u Gračanici, međutim ona nije bila raspoložena da govori o požaru.

Potpredsednika Srpske liste Dalibora Jevtića novinarka Medija centra je pitala “kako komentariše to što je gradonačelnica Raniluga na protestu u Gračanici, dok u njenoj opštini gori oko deset hektara šume?”.

„Ne gori samo 10 hektara šume, ono što se trenutno dešava na Kosovu, svuda tamo gde Srbi žive je mnogo, ja bih rekao, situacija je do te mere gora... I ono što smo rekli predsedniku Vučiću je - "dogorelo do nokata". Dakle, i danas su svi i narod i rukovodstvo i opština i politički predstavnici ovde na ovom mestu da vrlo jasno kažu da je ovo za nas pitanje života, da ovo za nas nije politika“, rekao je Jevtić i dodao da je novinarsko pitanje u vezi sa požarom u ovom trenutku nepotrebno.

„Ponavljam još jednom, ovo je vrlo važno pitanje za nas, ovo je pitanje života“, kazao je Jevtić.

Ipak, predsednica Opštine Ranilug Katarina Ristić Ilić je u pratnji predsednice Privremenog organa Tanjom Aksić juče obišla područja koja su bila zahvaćena požarom. One su i izjavi za pojedine medije kazala da je situacija pod kontrolom, te da požar lokalizovan i da nije ugrozio meštane.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022