Vesti
Društvo

Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?

Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište kraj Gračaničkog jezera (Foto Geoportal, Kosovska agencija za katastar)

Redž Šoši, sa kojim je opština Gračanica namerava da izvrši razmenu parcela, odnosno deo katastarske zone od 17 hektara za 18 ari privatnog puta u njegovom vlasništvu je, na osnovu informacija iz Agencije za registraciju biznisa, vlasnik dve kompanije, piše Radio Slobodna Evropa.

Na istoj stranici se navodi da je kompanija AMF COMPANY pasivno preduzeće, odnosno da ne posluje, ali je zato TCT SH.P.K. vrlo aktivno, odnosno bavi se raznim poslovima, od transporta različitih proizvoda, do izgradnje stambenih zgrada, puteva i autoputeva, te raznim drugim građevinskim radovima.

RSE je kontaktirao Šošija kako bi dobio odgovor šta planira sa imovinom koju će dobiti od Opštine Gračanica i da li je istina da je ta imovina "neupotrebljiva", kako to tvrdi gradonačelnica Gračanice. Međutim, Šoši je naveo da putuje van zemlje i da će odgovoriti kada izađe sa aerodroma. Ipak, do objavljivanja teksta nije se javio.

Prethodne razmene Šošija i Opštine Priština

RSE je ustanovio da je razmenu imovine sa Šošijem prošle godine obavila i Opština Priština. Naime, loklane vlasti su dale nekoliko svojih parcela u naselju "Nova Priština", a zauzvrat dobile parcele na kojima je "izgrađen put koji se koristi u javnom interesu".

U međuvremenu, Šoši je marta ove godine od lokalnih vlasti u Prištini zatražio dozvolu da na parcelama, koje je od njih dobio razmenom, započne izgradnju stambeno-poslovne zgrade. Uz zahtev je predao i predlog projekta za izgradnju. RSE nije uspeo da sazna da li su lokalne vlasti u Prištini ovakav zahtev odobrile.

Šta kaže Zakon o lokalnoj samoupravi?

U Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da opština, u ime javnog interesa, ima pravo da razmeni nepokretnu imovinu sa fizičkim i pravnim licima, centralnim institucijama i Kosovskom agencijom za privatizaciju.
Član 24. ovog zakona definiše pod kojim uslovima se može izvršiti razmena između jedne opštine i privatnog lica.

"Opštinska nepokretna imovina se može razmeniti samo za obezbeđivanje imovine u cilju ispunjavanja javnog interesa, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima na nivou lokalne samouprave", stoji u zakonu.

Pored ostalog, u Zakonu se navodi i da je za pokretanje postupaka razmene opštinske imovine, predsednik dužan da prethodno obezbedi zvanični izveštaj o proceni da ne postoji druga opštinska imovina pogodna za tu svrhu.

Ko je pokrenuo, a ko dovršio proces razmene imovine?

Konačnu odluku o razmeni imovine, nakon Ministarstva administracije lokalne samouprave, donosi Organ za finansijsku procenu koji funkcioniše u okviru Ministarstva finansija.

Iz ovog Ministarstva u pisanom odgovoru za RSE navode da je procena završena u slučaju razmene parcela između Opštine Priština i privatnog lica Redž Šošija, odnosno da je Opština dobila saglasnost da izvrši pomenutu razmenu. Međutim, dodaju da Opština Gračanica nije prosledila sličan zahtev za procenu.

Inicijativu za razmenu imovine sa Šošijem je najpre 15. juna, 2021. pokrenuo tadašnji gradonačelnik Srđan Popović, nakon što je jedna takva odluka usvojena u Skupštini opštine Gračanica. Popovićevo obrazloženje je bilo da će se razmena vršiti u cilju "ostvarivanja javnog interesa, odnosno radi povezivanja 32 parcele sa javnim putem".

RSE iz dobro obaveštenih izvora saznaje da je ipak tada Ministarstvo administracije lokalne samouprave odbilo da oceni tu odluku kao zakonitu, jer je Skupština opštine bila u tehničkom mandatu usled raspisivanja lokalnih izbora.

Isti izvor objašnjava da to znači da aktuelne lokalne vlasti u Gračanici nisu bile u obavezi da ponovo iniciraju razmenu zemljišta. Iz nadležnog Ministarstva nisu potvrdili tako nešto. Ostale vesti

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023