Vesti
Društvo

Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?

Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište kraj Gračaničkog jezera (Foto Geoportal, Kosovska agencija za katastar)

Redž Šoši, sa kojim je opština Gračanica namerava da izvrši razmenu parcela, odnosno deo katastarske zone od 17 hektara za 18 ari privatnog puta u njegovom vlasništvu je, na osnovu informacija iz Agencije za registraciju biznisa, vlasnik dve kompanije, piše Radio Slobodna Evropa.

Na istoj stranici se navodi da je kompanija AMF COMPANY pasivno preduzeće, odnosno da ne posluje, ali je zato TCT SH.P.K. vrlo aktivno, odnosno bavi se raznim poslovima, od transporta različitih proizvoda, do izgradnje stambenih zgrada, puteva i autoputeva, te raznim drugim građevinskim radovima.

RSE je kontaktirao Šošija kako bi dobio odgovor šta planira sa imovinom koju će dobiti od Opštine Gračanica i da li je istina da je ta imovina "neupotrebljiva", kako to tvrdi gradonačelnica Gračanice. Međutim, Šoši je naveo da putuje van zemlje i da će odgovoriti kada izađe sa aerodroma. Ipak, do objavljivanja teksta nije se javio.

Prethodne razmene Šošija i Opštine Priština

RSE je ustanovio da je razmenu imovine sa Šošijem prošle godine obavila i Opština Priština. Naime, loklane vlasti su dale nekoliko svojih parcela u naselju "Nova Priština", a zauzvrat dobile parcele na kojima je "izgrađen put koji se koristi u javnom interesu".

U međuvremenu, Šoši je marta ove godine od lokalnih vlasti u Prištini zatražio dozvolu da na parcelama, koje je od njih dobio razmenom, započne izgradnju stambeno-poslovne zgrade. Uz zahtev je predao i predlog projekta za izgradnju. RSE nije uspeo da sazna da li su lokalne vlasti u Prištini ovakav zahtev odobrile.

Šta kaže Zakon o lokalnoj samoupravi?

U Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da opština, u ime javnog interesa, ima pravo da razmeni nepokretnu imovinu sa fizičkim i pravnim licima, centralnim institucijama i Kosovskom agencijom za privatizaciju.
Član 24. ovog zakona definiše pod kojim uslovima se može izvršiti razmena između jedne opštine i privatnog lica.

"Opštinska nepokretna imovina se može razmeniti samo za obezbeđivanje imovine u cilju ispunjavanja javnog interesa, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima na nivou lokalne samouprave", stoji u zakonu.

Pored ostalog, u Zakonu se navodi i da je za pokretanje postupaka razmene opštinske imovine, predsednik dužan da prethodno obezbedi zvanični izveštaj o proceni da ne postoji druga opštinska imovina pogodna za tu svrhu.

Ko je pokrenuo, a ko dovršio proces razmene imovine?

Konačnu odluku o razmeni imovine, nakon Ministarstva administracije lokalne samouprave, donosi Organ za finansijsku procenu koji funkcioniše u okviru Ministarstva finansija.

Iz ovog Ministarstva u pisanom odgovoru za RSE navode da je procena završena u slučaju razmene parcela između Opštine Priština i privatnog lica Redž Šošija, odnosno da je Opština dobila saglasnost da izvrši pomenutu razmenu. Međutim, dodaju da Opština Gračanica nije prosledila sličan zahtev za procenu.

Inicijativu za razmenu imovine sa Šošijem je najpre 15. juna, 2021. pokrenuo tadašnji gradonačelnik Srđan Popović, nakon što je jedna takva odluka usvojena u Skupštini opštine Gračanica. Popovićevo obrazloženje je bilo da će se razmena vršiti u cilju "ostvarivanja javnog interesa, odnosno radi povezivanja 32 parcele sa javnim putem".

RSE iz dobro obaveštenih izvora saznaje da je ipak tada Ministarstvo administracije lokalne samouprave odbilo da oceni tu odluku kao zakonitu, jer je Skupština opštine bila u tehničkom mandatu usled raspisivanja lokalnih izbora.

Isti izvor objašnjava da to znači da aktuelne lokalne vlasti u Gračanici nisu bile u obavezi da ponovo iniciraju razmenu zemljišta. Iz nadležnog Ministarstva nisu potvrdili tako nešto. Ostale vesti

Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022
U Prištini danas protest zbog ubijanja žena
Kolektiv za feminističku misao i akciju održaće danas proteste u Prištini tražeći da se ubistva žena koje su izvršili muškarci tretiraju kao vanredna situacija na Kosovu.
  • 01.12.2022
Čaglavica: Raskopana ulica problem za vozače, nadležni obećavaju saniranje
Stefanova ulica u Čaglavici je početkom novembra raskopana bez upozorenja stanovništva na radove. Koristi se za u saobraćaj, ali još uvek nije sanirana. Direktorica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica Aleksandra Đekić potvrdila je za Kim da ima prijave o vrlo lošem stanju ove saobraćajnice.
  • 30.11.2022