Vesti
Društvo

“Ko je okrutan prema životinjama, ne može biti dobar čovek”

Članovi i volonteri Udruženja za zaštitu životinja "Šapa", organizovali su juče protestnu šetnju pod sloganom "Daj ruku Šapi", na gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.
“Ko je okrutan prema životinjama, ne može biti dobar čovek”
Protestna šetnja zbog trovanja pasa (Foto Kontakt)

Vesna Generalović, direktorka “Šape”, kaže da je povod za ovu akciju obeležavanje dve godine postojanja Udruženja, ali i reakcija na učestala trovanja napuštenih pasa u prethodnom periodu u Mitrovici.

„Udruženje želi da skrene pažnju javnosti da su životinje svuda oko nas, da problem postoji, ali da ga treba rešiti sa nadležnim institucijama na najhumaniji mogući način. Vrlo brzo ćemo izaći sa konkretnim idejnim rešenjima i projektima za rešavanje ovog problema. Slogan ovogodišnje šetnje je ’Daj ruku Šapi’, sa ciljem da ljudi shvate da su i životinje živa bića i da im pruže ruku,“ - kaže Generalović.

Kada je reč o finansiranju i eventualnim donacijama Udruženju, iz Šape kažu da im prijatelji i njihovi najbliži pomažu koliko mogu.

Nailaze na razumevanje i podršku sugrađana. Međutim, postoje i oni kojima se ne sviđa čime se Šapa bavi.

Iz Šape apeluju na građane da se uzdrže od korišćenja otrova, jer to prema njihovim rečima neće rešiti problem velikog broja napuštenih pasa u Mitrovici, kao i da supstance tog tipa predstavljaju opasnost i za ljude i za životinje.

Članovi i aktivisti Udruženja "Šapa" delili su na mitrovičkom šetalištu mališanima albume sa sličicama “The Dog”, nastalih u saradnji sa Mitrovčaninom i preduzetnikom Aleksandrom Arsenijevićem.

Podsetimo, u severnom delu Mitrovice minulih dana registrovano je nekoliko serija trovanja pasa lutalica, što je izazvalo negativne reakcije iz ovog Udruženja, a poziv je upućen i Kosovskoj policiji da istraži sve slučajeve.Ostale vesti

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020