Vesti
Društvo

Ko je najbogatiji među bogatima u Evropi?

Vodeće evropske privrede su pod uticajem pandemije upale u recesiju, ali stanovništvo je svejedno uvećalo svoje privatno bogatstvo, pokazala je u sredu objavljena studija. Prema tim podacima, Nemci imaju najveće bogatstvo, a Švajcarci najviše bogatih.
Ko je najbogatiji među bogatima u Evropi?
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ukupna vrednost privatne imovine u Nemačkoj 2020. je dostigla 16,400 milijardi evra, navodi ciriški institut RFS (Redesigning Financial Servises). Francuzi su drugi sa 12,600, ispred Velike Britanije i Italije sa po 10.000 milijardi evra.

RFS je skenirao 17 evropskih država. Bogatstvo u tim zemljama je dospelo na rekordnih 69.000 milijardi evra, 3,9 odsto veće nego godinu ranije - uprkos kombinovanoj recesiji od 6,4 odsto.

Gomilanje bogatstva, međutim, ne reflektuje stanje u društvu. Naprotiv, ukazuje na rastući jaz između bogatih i siromašnih, i to na duži rok.

"Bogati će uzeti još veći deo rastućeg kolača privatne imovine", ocenio je šef RFS Robert Rutman.

Nemačka, navodi izveštaj RFS, ima 2,9 miliona milionera, najviše u Evropi. Slede Velika Britanija i Francuska sa po 2,5 miliona.

Najveća koncentracija milionera ipak je u Švajcarskoj, sa 14,1 odsto stanovništva u tom elitnom klubu, navodi RSF, koji se bavi inovativnim modelima poslovanja i finansijskih usluga.

Na izveštaj je odmah reagovao Savez nemačkih sindikata, zahtevom da vlada reaguje većim oporezivanjem bogatih.Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022