Vesti
Društvo

KM: Za dve nedelje počinje revizalizacija mosta

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da bi 15. oktobra trebalo da započne revitalizacija glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici i njegovog okruženja.
KM: Za dve nedelje počinje revizalizacija mosta
Glavni most na Ibru (Foto B92)

Rakić je u izjavi Tanjugu rekao da je rekonstrukcija mosta predviđena Briselskim sporazumom koji je parafisan 25. avgusta.

On je dodao da bi izvođač radova za dve nedelje, tačnije 15. oktobra, trebalo da zatvori obe strane mosta građevinskim ogradama, a da će biti uređena i glavna gradska ulica u severnom delu Kosovske Mitrovice - ulica Kralja Petra Prvog, od mosta do kružnog toka u centru grada.

On je dodao da će taj deo ulice biti pretvoren u pešačku zonu, a da je lokalna skupština donela odluku da u pešačku zonu bude pretvorena i ulica koja vodi od zgrade Telekoma Srbija do naselja Tri solitera u Kosovskoj Mitrovici.

Nadam se da će odluke koje donose odbornici opštine Severna Mitrovica biti poštovane od svih i da neće prirtisaka da se one menjaju, dodao je gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović izjavila je Tanjugu da je o tome informisana iz medija i to da će radovi na rekonstruciji trajati jedan duži period, nekih pet-šest meseci.

"Ja se nadam da će to tako i biti, da će se prvo krenuti sa rekonstrukcijom a tek onda razgovori o tome da li će most biti pušten ili ne. Ali ja sam mišljenja kao i većina građana da još uvek nisu stvoreni uslovi da se pusti (otvori) taj most", rekla je Božovićeva.

Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici nalazi se "Park mira" koji su Srbi tu sredinom juna 2014. godine postavili nakon što je sa istog mesta uklonjena velika betonska barikada.

Glavni gradski most na kojem se nalazi “Park mira” deli severnu Kosovsku Mitrovicu u kojem je većinsko srpsko stanovništvo  od južnog dela grada koji je nastanjen Albancima.

Ovaj mosta u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca. I danas se na njemu mogu videti statične patrole Kfora i Kosovske policije.

Oko hiljadu incidenata registrovano je na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici od 1999. Godine do danas.Ostale vesti

Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020