Vesti
Društvo

KM: Voda samo za tehničku upotrebu

Kosovska Mitrovica i Zvečan dobili su danas oko podneva vodu ali je građanima preporučeno da je koriste samo kao tehničku dok ne stignu detaljni rezultati ispitivanja njene ispravnosti.
KM: Voda samo za tehničku upotrebu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Jednaosoba uhašena je u četvrtak veče zbog sumnje da je u reku Ibar prosula određene hemikalije.

Policija je odredila pritvor do 48 sati, a iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici preporučeno je građanima da vodu iz vodovoda ne koriste za piće.

Spec. dr Ljiljana Anđelković iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici izjavila je novinarima da je obavljeno uzorkovanje vode i da se ona od danas može koristiti samo kao tehnička.

„Uradili smo i običnu i proširenu hemijsku analizu, rezultati su stigli pre jedno pola sata i po svim parametrima koji su završeni, oni ukazuju da je voda hemijski ispravna za piće,“ rekla je ona.

Naglasila je da što se tiče hemijske supstance pentana, te analize se obrađuju i rezultati će biti poznati sutra do kada se građanima preporučuje da vodu sa vodovoda koriste samo kao tehničku.

Anđelković je dodala da građani treba da budu spokojni jer supstanca koja se izlila u Ibru najverovatnije nije zagadila kanal Ibar – Lepenac koji napaja  vodovod u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

„Sa druge strane kao preventivu, mi smo rekli da se voda ne koristi danas za piće, ali samo kao preventiva i na neki način da se umire ti građani do sutrašnjeg dana, kada ćemo dobiti analize i tada ćemo da vidimo da li je postojala ta sumnja na pentan ili ne”, kazala je ona.

Direktor JP "Vodovod - Ibar" Miodrag Ralić rekao je Tanjugu da su u četvrtak veče isključili snabdevanje vodom Kosovske Mitrovice i Zvečana zbog sumnje da je voda neispravna za upotrebu.

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojic izjavio je Tanjugu da je jedno lice iz Zubinog Potoka sinoć lišeno slobode jer je prosulo određenu količinu hemikalije koja je dospela u reku Ibar.

Bojić je kazao da su meštani Zubinog Potoka u četvrtak oko 18.30 osetili neprijatan miris i prijavili policiji koja je istragom stigla do osumnjičenog koji je oko 20 časova priveden.

Količina ove materije koja je dospela u reku nije poznata, a pretpostavlja se da je reč o pentanu.Ostale vesti

Oko dve trećine ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da je diskriminisano u poslednjih šest meseci
U poslednjih šest meseci 65 odsto ispitanika iz Severne Mitrovice smatra da im je bilo uskraćeno ili prekršeno neko pravo, a 44 odsto njih veruje da su diskriminisani na osnovu etničke pripadnosti, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC). „Dijalog oči u oči između lokalnih Srba i Albanaca, što manje politike i rešavanje lokalnih problema su ključ“, smatra Dušan Radaković, izvršni direktor ove organizacije.
  • 08.06.2023
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
  • 07.06.2023
Srđan Sentić izabran za zamenika kosovskog Ombudsmana

Skupština Kosova je na sednici u sredu, tajnim glasanjem, izabrala ambasadora Srđana Sentića za novog zamenika Ombudsmana na Kosovu iz redova nevećinskih zajednica. Za Sentića je glasalo 53 od ukupno 73 prisutna narodna poslanika.

  • 07.06.2023
Patrijarh zabrinut što je veronauka degradirana u status programa
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra prosvete Đorđem Milićevićem i izneo zabrinutost što je verska nastava iz statusa predmeta degradirana u status programa, kao i da posle više od dve decenije od vraćanja u prosvetni sistem još nije rešen radno-pravni status veroučitelja.
  • 07.06.2023
Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023