Vesti
Društvo

KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić uručili su danas 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama.
KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom
Dodela ugovora (Foto Radio Kontakt Plus)


Prema rečima predsednika Privremenog opštinskog organa Aleksandra Spirića, današnji čin je nova motivacija i nova šansa da lica sa posebnim potrebama budu uključena u sastavni deo društva, gde zapravo i pripadaju, kroz javne radove koje sprovodi filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici.

"Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 1 000 400 dinara za realizaciju ovog projekta kroz programe javnih radova, kako u predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz", tako i u Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici. Raduje nas i ohrabruje, da je opština Kosovska Mitrovica jedna od onih opština koja ima najmanju stopu nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, kazao je Spirić.

On je istakao da će opština aktivnom politikom, kroz srpske institucije, nastaviti da pomaže svim građanima na Kosovu.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić je istakla da je danas dodeljeno 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama, koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih ljudi.

"Ove godine, odlukom ministra za rad, socijalna i boračka pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila tri miliona dinara, što čini 60% od ukupnog iznosa sredstava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja. Lokalna samouprava, u te namene, izdvojila je dva miliona dinara“, istakla je Ćeranićeva.

Ona je najavila da će ugovori o učešću u programima stručne prakse, kao i ugovori za pokretanje sopstvenog biznisa biti dodeljeni sledeće nedelje.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić je naglasio da su lokalna samouprava i država Srbija danas pokazale odgovornost prema svakom pojedincu, jer su lica sa posebnim potrebama deo našeg društva, zajednice i naše porodice.

"Nadam se da će njihovo uključivanje u rad državnih institucija Republike Srbije poboljšati kvalitet , organizaciju i funkcionisanje naših institucija“, kazao je Simić.

On je naglasio da će Kosovsko-mitrovački okrug u narednom periodu raditi na jačanju srpskih institucija i kadrovski i materijalno.

Mikica Repić jedna od dobitnica ugovora o radu u Centru za baznu rehabilitaciju. Prema njenim rečima ovaj ugovor joj previše znači.

"Ovo mi jako znači jer na ovaj način mogu da doprinesem svojoj porodici i svojoj deci“, kazala je ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na Kosovu se nalazi 20.900 nezaposlenih lica. Od tog broja u Kosovskoj Mitrovici uključujući i Pećki okrug, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 8 000 lica.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023