Vesti
Društvo

KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić uručili su danas 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama.
KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom
Dodela ugovora (Foto Radio Kontakt Plus)


Prema rečima predsednika Privremenog opštinskog organa Aleksandra Spirića, današnji čin je nova motivacija i nova šansa da lica sa posebnim potrebama budu uključena u sastavni deo društva, gde zapravo i pripadaju, kroz javne radove koje sprovodi filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici.

"Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 1 000 400 dinara za realizaciju ovog projekta kroz programe javnih radova, kako u predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz", tako i u Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici. Raduje nas i ohrabruje, da je opština Kosovska Mitrovica jedna od onih opština koja ima najmanju stopu nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, kazao je Spirić.

On je istakao da će opština aktivnom politikom, kroz srpske institucije, nastaviti da pomaže svim građanima na Kosovu.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić je istakla da je danas dodeljeno 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama, koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih ljudi.

"Ove godine, odlukom ministra za rad, socijalna i boračka pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila tri miliona dinara, što čini 60% od ukupnog iznosa sredstava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja. Lokalna samouprava, u te namene, izdvojila je dva miliona dinara“, istakla je Ćeranićeva.

Ona je najavila da će ugovori o učešću u programima stručne prakse, kao i ugovori za pokretanje sopstvenog biznisa biti dodeljeni sledeće nedelje.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić je naglasio da su lokalna samouprava i država Srbija danas pokazale odgovornost prema svakom pojedincu, jer su lica sa posebnim potrebama deo našeg društva, zajednice i naše porodice.

"Nadam se da će njihovo uključivanje u rad državnih institucija Republike Srbije poboljšati kvalitet , organizaciju i funkcionisanje naših institucija“, kazao je Simić.

On je naglasio da će Kosovsko-mitrovački okrug u narednom periodu raditi na jačanju srpskih institucija i kadrovski i materijalno.

Mikica Repić jedna od dobitnica ugovora o radu u Centru za baznu rehabilitaciju. Prema njenim rečima ovaj ugovor joj previše znači.

"Ovo mi jako znači jer na ovaj način mogu da doprinesem svojoj porodici i svojoj deci“, kazala je ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na Kosovu se nalazi 20.900 nezaposlenih lica. Od tog broja u Kosovskoj Mitrovici uključujući i Pećki okrug, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 8 000 lica.Ostale vesti

Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020
Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020