Vesti
Društvo

KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić uručili su danas 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama.
KM: Uručeno 13 ugovora o radu za lica sa invaliditetom
Dodela ugovora (Foto Radio Kontakt Plus)


Prema rečima predsednika Privremenog opštinskog organa Aleksandra Spirića, današnji čin je nova motivacija i nova šansa da lica sa posebnim potrebama budu uključena u sastavni deo društva, gde zapravo i pripadaju, kroz javne radove koje sprovodi filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici.

"Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica izdvojio je 1 000 400 dinara za realizaciju ovog projekta kroz programe javnih radova, kako u predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz", tako i u Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici. Raduje nas i ohrabruje, da je opština Kosovska Mitrovica jedna od onih opština koja ima najmanju stopu nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, kazao je Spirić.

On je istakao da će opština aktivnom politikom, kroz srpske institucije, nastaviti da pomaže svim građanima na Kosovu.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić je istakla da je danas dodeljeno 13 ugovora o radu licima sa posebnim potrebama, koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih ljudi.

"Ove godine, odlukom ministra za rad, socijalna i boračka pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje je izdvojila tri miliona dinara, što čini 60% od ukupnog iznosa sredstava za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja. Lokalna samouprava, u te namene, izdvojila je dva miliona dinara“, istakla je Ćeranićeva.

Ona je najavila da će ugovori o učešću u programima stručne prakse, kao i ugovori za pokretanje sopstvenog biznisa biti dodeljeni sledeće nedelje.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić je naglasio da su lokalna samouprava i država Srbija danas pokazale odgovornost prema svakom pojedincu, jer su lica sa posebnim potrebama deo našeg društva, zajednice i naše porodice.

"Nadam se da će njihovo uključivanje u rad državnih institucija Republike Srbije poboljšati kvalitet , organizaciju i funkcionisanje naših institucija“, kazao je Simić.

On je naglasio da će Kosovsko-mitrovački okrug u narednom periodu raditi na jačanju srpskih institucija i kadrovski i materijalno.

Mikica Repić jedna od dobitnica ugovora o radu u Centru za baznu rehabilitaciju. Prema njenim rečima ovaj ugovor joj previše znači.

"Ovo mi jako znači jer na ovaj način mogu da doprinesem svojoj porodici i svojoj deci“, kazala je ona.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na Kosovu se nalazi 20.900 nezaposlenih lica. Od tog broja u Kosovskoj Mitrovici uključujući i Pećki okrug, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 8 000 lica.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020