Vesti
Društvo

KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”

Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Uručenje ključeva (Foto Radio Kontakt Plus)

Ključeve novih domova porodicama su uručili direktor JKP "Gradska čistoća" iz Beograda Marko Popadić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Sredstvima koja je obezbedio Grad Beograd, za godinu dana su izgrađene dve zgrade u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od preko 700 hiljada evra, 40 porodica je dobilo stanove, a najavljena je izgradnja još jedne zgrade.

“I ovo je dokaz da Priština nije uspela u svojoj nameri da odvoji Kosovsku Mitrovicu od Beograda, KiM od Srbije. Mi ćemo nastaviti i u narednom periodu da pomažemo, jer svih 17 opština na teritoriji Grada Beograda ima potpisane sporazume o pomoći sa srpskim sredinama na KiM i u narednom periodu verujem da će ova saradnja biti još intenzivnija i još veća”, rekao je Marko Popadić, direktor JKP "Gradska čistoća" iz Beograda.

Stanari su zadovoljni što im je na ovaj način rešeno jedno od najvažnijih pitanja.

Ivanka Golubović iz Kosovske Mitrovice je samohrana majka, kako navodi, krov nad glavom joj i te kako znači.

“Konačno sam dobila stan. Godinama sam živela privatno,samohrana sam majka, plaćali smo kiriju, ali sve je super prošlo, dobili smo konačno stan. Ja i moja kćerkica imamo krov nad glavom. Ona je srećna što će imati svoju sobu, svoju privatnost. Ne znam šta da kažem, presrećna sam. Hvala svima što su mi izašli u susret”, kazala je Golubović.

Mala Sofija je srećna što će konačno imati svoju roze sobu.

“Mnogo sam srećna što ću konačno imati svoj stan, svoju sobu i mama neće morati svakog meseca da troši novac na plaćanje kirije”.

Pomoć Grada Beograda ne ogleda se samo u izgradnji stanova, već i saradnjom sa JKP "Gradska čistoća" iz Beograda, kroz dosadašnje donacije, a kojih će, prema najavama, biti i u budućnosti.

“Danas smo se dogovorili sa predstavnicima Sindikata, kada je reč o mašinama za bolje uslove i rad javnih preuzeća. Ono što nas očekuje u narednom periodu je gradnja novih stanova i još jednom potvrđujemo da Kosovska Mitrovica ima budućnost”, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Iz Kancelarije za KiM ističu značaj doprinosa Grada Beograda u prepoznavanju važnosti stambenog zbrinjavanja na Kosovu.

“Svaka izgrađena kuća, svaka nova zgrada predstavlja jasan znak i šalje jasnu poruku našem stanovništvu da im na KiM pripada ostanak, opstanak i budućnost”, naglasila je Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

Vrednost ove zgrade je oko 43 miliona dinara, koliko je izdvojeno i za drugu zgradu za stanare “Samačkog bloka”, useljenu septembra prošle godine.Ostale vesti

Ugljare nakon novih poplava: „Ne treba nam hleb i sok, već rešenje“
Desetak domaćinstava u Ugljaru poplavljeno je po drugi put u roku od mesec dana. Meštani su ogorčeni na lokalnu vlast koja, kako ističu, ne preduzima ništa da reši dugogodišnji problem sa ispusnim kanalima iz kojih se sliva voda u njihova dvorišta. Iz opštine poručuju da ne mogu ništa da reše bez Ministarstva infrastrukture.
  • 27.01.2021
U Kuzminu se ponovo izlila reka Drenica
U Kuzminu, mestu pored Kosova Polja, reka Drenica se ponovo izlila i preti da poplavi domaćinstva koja su početkom januara već bila zahvaćena vodom.
  • 26.01.2021
Odbor za pomoć KiM obezbedio paketiće za mališane u Osojanu
Svetosavski paketići, koje je obezbedio Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji, biće podeljeni sutra, na dan Svetog Save, deci predškolskog i školskog uzrasta OŠ “Radoš Tošić” u Osojanu u opštini Istok.
  • 26.01.2021
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
  • 26.01.2021
Zvečan: Prikupljeno 197.000 dinara za lečenje Darije i Nataše
Na humanitarnom bazaru održanom u Zvečanu u cilju prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, sakupljeno je 197.000 dinara.
  • 26.01.2021
Zvečan: Bazar za Darijino i Natašino srećno i bezbrižno detinjstvo
Humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović i Nataše Stojanović održan je danas na platou ispred Pošte u Zvečanu.
  • 25.01.2021