Vesti
Društvo

KM: Uhapšeni Srbi da se brane sa slobode

Srbi u Kosovskoj Mitrovici protestovali su tražeći da se nastavnik Aleksandar Lazović i ostali Srbi uhapšeni pre više meseci puste da se brane sa slobode.
KM: Uhapšeni Srbi da se brane sa slobode
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Lazović, Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić optuženi su pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici da su počinili teška krivična dela tokom 1999. i 2000. godine, zbog čega im prete višegodišnje zatvorske kazne.

Nastavnici i učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", kolege i prijatelji Aleksandra Lazovića i građani Kosovske Mitrovice, zatražili su na protestu da se njemu i ostalim pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

Direktorka škole Marta Popović istakla je da je Lazović više od 20 godina radnik škole za decu sa posebnim potrebama i svojim radom i zalaganjem je zadobio poverenje učenika, kolega i roditelja.

"Sa ovog skupa, gde nas je velika nepravda ustvari skupila, mi jedino što želimo i tražimo je da se Saša brani sa slobode. Mi verujemo u njegovu nevinost", istakla je Popovićeva.

Milutin Vukadinović je u ime roditelja škole Kosovski božur rekao da su se okupili da iskažu nezadovoljstvo protiv nezakonitog i protivpravnog hapšenja i pritvaranja svih Srba i da im poruče da ih nisu zaboravili, da istraju i da su uz njih i njihove porodice.

"Gospodo međunarodni demokrate i pravednici, vaša pravda, dokazali ste, nije za sve ista. Sigurni smo da krivice Saše Lazovića nema, osim što je Srbin", kazao je Vukadinović.

Dejan Mirić iz crkvenog hora Branislav Nušić, čiji je Lazović član, rekao je da članovi hora saosećaju sa svim patnjama nevino uhapšenih Srba.

„Molimo međunarodnu zajednicu da progleda i barem jednom u životu prema nama Srbima ophodi se kao prema ljudskim bićima, rekao je Mirić.

Protesni skup održan je na platou ispred Srednje tehničke škole u organizaciji škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", sindikata prosvetnih radnika i crkvenog hora iz Kosovske Mitrovice.

Građani, kolege i prijatelji Lazovića su se posle protesta uputili ka zgradi Pritvornog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su učenici na kapiji ostavili poruke podrške svom nastavniku.

Njih petorica su se 26. avgusta, kada su se prvi put pojavili pred sudskim većem Euleksa, izjasnili da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.Ostale vesti

Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022
Za izlazak sa Kosova preko Merdara čeka se dva i po sata
I ovoga jutra najveće gužve beleže se na prelazu Merdare gde se za izlazak sa Kosova čeka dva i po sata u koloni dugoj 1.000 metara, najnoviji su podaci kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 12.08.2022