Vesti
Društvo

KM: Sutra sastanak direktora studentskih centara

U Kosovskoj Mitrovici će sutra, po prvi put na Kosovu i Metohiji, biti održan sastanak direktora studentskih centara i studentskih odmarališta Srbije, kojem će prisustvovati i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
KM: Sutra sastanak direktora studentskih centara
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Direktor Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici Jovo Popović je u izjavi Tanjugu rekao, da se sastanak ovakvog tipa po prvi put održava na prostoru Kosova i Metohije, i da susret predstavlja podršku zaposlenima u Studentskom centru u Kosovskoj Mitrovici, i priliku da se sagleda ono što je urađeno do sada i ono što treba uraditi u budućnosti.

Popović je dodao da je kapacitet Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici 1711 mesta od čega je 64 mesta rezervisano za učenike iz enklava koji pohađaju srednje škole. Kapacitet domova u Kosovskoj Mitrovici je 1.200 mesta, dok su ostatak mesta u studentskim domovima u Zvečanu, Leposaviću i Blacu.

Popović je kazao da cena smeštaja za studente na KiM na mesečnom nivou iznosi nešto više od 5.000 dinara.

“Studenti za za hranu u studentskoj menzi izdvajaju 131 dinar dnevno, a za smeštaj u domovima 1860 dinara mesečno.Ostali deo participira Republika Srbija, tako da studenti koji su na budžetu imaju povoljne uslove“, naglasio je Popović dodajući da je raspodela za brucoše u domovima obavljena i da će narednih dana biti poznato i to, ko od starijih studenata ima pravo na dom.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici studira oko 10.000 studenata.Ostale vesti

Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020