Vesti
Društvo

KM: Štrajk bivših radnika MUP-a

Bivši radnici MUP-a Srbije na Kosovu, koji zahtevaju rešavanje radno-pravnog statusa u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovih problema nakon današnjeg protesta ispred Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovici stupili su u štrajk glađu.

KM: Štrajk bivših radnika MUP-a
Sa današnjeg protesta (Foto Kontakt plus)

Predstavnik radnika Rajko Šekularac rekao je da su od  ministra  unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora  Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Marka Đurića nakon sastanak u novembru dobili uveravanja i obećanje  da će se krenuti u rešavanje njihovih zahteva međutim, optimalni očekivani rok je prošao, zbog čega su se odlučili na nastavak protesta i  štrajk glađu.

“Optimalni rok  koj ismo mi očekivali je prošao. Zato smo odlučili danas da taj proces nastavimo I da stupimo u štrajk glađu i trajaće sve dok naši zahtevi ne budu ispunjeni”,  rekao je Šekularac.

Šekularac je rekao da je radikalizacija protesta u vidu štrajka glađu trenutno jedina alternativa za rešavanje njihovih problema.

“Nemamo druge alternative, sve smo pokušali , svim institucijama države Srbije smo se obraćali u nekoliko navrata, počev od predsednika drzave pa do Skupštine, skupštinskih odbora I drugih da krenu u rešavanja našeg statusa  odn.da naš radno – pravni status reše u skladu sa zakonom.

Nazalost, do sada nismo naišli na razumevanje, nije bilo pomaka, gde smo bili pre dve godine, tu smo I sada”, podvukao je Šekularac.

On je u obraćanju  bivšim radnicima MUP-a Srbije na Kosovu između ostalog rekao da se čini da svi putevi vode do premijera Aleksandra Vučića I da je on jedini koji će rešiti ovaj problem.

“U mnogo navrata je rekao da radi u interesu Srbije i građana Srbije. Nažalost, došli smo u situaciju da ga na ovaj način podsetimo da smo i mi građani Srbije i da čekamo da to i na delu pokaže i da naš zahtev odnosno,naše probleme  reši”, kazao je Šekularac.

Bivši radnici MUP-a Srbije na Kosovu  privremeno su prekinuli protest 10.novembra  nakon razgovora u Beogradu sa ministrom  unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i direktorom  Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Markom Đurićem.

Protest  je započet dan ranije, sa zahtevom da bude donet akt koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije o penzionisanju radnika MUP-a Srbije sa KiM i omogućavanje onim radnicima koji ne žele u prevremenu penziju povratak na posao.

Naime, nakon postizanja Briselskog  sporazuma i Uredbe Vlade Srbije na osnovu koje je prestao radni odnos radnicima MUP-a Srbije na Kosovu, radnici su upućeni u "posebne penzije".

Oko 800 radnika MUP-a Srbije sa Kosova zahteva da njihov radni status bude regulisan u skladu za važećim zakonima Republike Srbije.

Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji penzionisano je 2013. godine, nakon potpisivanja prvog  Briselskog sporazuma kada je Vlada Srbije donela zaključak da se ukinu radna mesta policajcima sa Kosova i Metohije i da se oni u skladu sa posebnom uredbom penizionišu.

Nezadovoljni načinom na koji je regulisan njihov status u više navrata su se do sada obraćali svim državnim institucijama kako bi u skladu sa zakonom i Ustavom bio rešen problem koji imaju.
 Ostale vesti

Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021