Vesti
Društvo

KM: Petoro zaraženo malim boginjama

Na infektivnom odeljenju bolnice u Kosovskoj Mitrovici je, od 2. oktobra do danas, hospitalizovano ukupno pet obolelih od malih boginja, dok se trenutno tamo nalazi samo jedan pacijent, izjavio je načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Zoran Vukadinović.
KM: Petoro zaraženo malim boginjama
Vakcinacija (Foto arhiva Kim)

Na osnovu informacija infektologa, četvoro je otpušteno, a na odeljenju se nalazi samo jedan pacijent, rekao je Vukadinović.

On je dodao da su prve dve osobe obolele od morbila hospitalizovane 2. oktobra.

"Oboleli su iz romske porodice koja ima osam članova i žive u romskoj mahali u južnom delu Kosovske Mitrovice. Stanje obolelih je stabilno i posle dvonedeljne hospitalizacije, otpušteni su sa infektivnog odeljenja", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, troje sa istim simptomima hospitalizovano je 14. i 15. oktobra, a pojašnjava da se radi o dve mlade osobe, od 7 i 15 godina i jednoj starijoj od 30 godina. Dvoje obolelih su Romi, dok je jedan pacijent srpske nacionalnosti.

Vukadinović kaže da pristigli rezultati iz Torlaka, te da su svo troje pozitivni na morbile.

"Na osnovu rezultata laboratorijskih nalaza iz Torlaka, izolovan je virus morbila i mi smo potvrdili dijagnozu. Po dobijanju laboratorijskih nalaza, prijavljena je porodična epidemija i preduzete su sve raspoložive epidemijske mere u suzbijanju", rekao je Vukadinović, inače specijalista epidemiolog.

Od 12. oktobra, kako je rekao, sprovodi se pooštreni epidemiološki nadzor na čitavoj teritoriji njegovog Zavoda, uz dodatne aktivnosti za Kosovsku Mitrovicu, na predlog instituta Batut.

"Sada radimo obavezni epidemiološki nadzor i svakog dana iz nadzornih jedinica Kosovske Mitrovice dostavljaju se izveštaji o suspektnim slučajevima i mi svakog dana to dostavljamo institutu Batut", kaže Vukadinović.

Objašnjava da su morbile bolest koja se manifestuje i visokom temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, rinitom, konjuktivitom, kašljem, osipom po telu, po kom se i najlakše uspostavlja dijagnoza, a ističe da je, prateći bolesnike hospitalizovane na infektivnom odeljenju, uočeno da oni koji su primili barem jednu dozu MMR vakcine, imaju mnogo blaži tok bolesti, te da nemaju slučaj sa težom komplikacijom.

Vukadinović je apelovao na roditelje da se odazovu pozivima imunizacije, kako bi deca bila imunizovana ne samo protiv malih boginja, nego i protiv drugih bolesti koje se na taj način mogu sprečiti.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020