Vesti
Društvo

KM: Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta nizom aktivnosti

Međunarodni dan Crvenog krsta obeležava se danas, a za njim sledi “Nedelja Crvenog krsta” koja traje do 15. maja. Crveni krst Kosovske Mitrovice tradicionalno će obeležiti ovu nedelju nizom aktivnosti, najavljuje sekretar Saša Nikolić.
KM: Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta nizom aktivnosti
Ilustracija (Foto Radio Kontakt plus)

Prvu aktivnost mitrovički Crveni krst imaće 11. maja, kada će organizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na Odeljenju transfuziologije KIliničko-bolničkog centra, u periodu od 9.00 do 14.00 časova. Inače, tog dana se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dan kasnije, volonteri će kroz uličnu akciju kod spomenika knezu Lazaru promovisati borbu protiv trgovine ljudima, a istovremeno će uslediti i tradicionalna akcija pružanja prve pomoći.

“Naši volonteri približiće građanima ta dva programa, šta je naš cilj i šta mi radimo. Verujem da će biti jako interesantno”, kaže sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić i dodaje da je to prilika da se upozori na opasnost trgovine ljudima, jer žrtva ove negativne pojave u društvu, nažalost, može biti svako.

Još jedna od planiranih aktivnosti u “Nedelji Crvenog krsta” jeste druženje sa polaznicima predškolske ustanove “Danica Jaramaz” 13. maja. Volonteri će razgovarati sa predškolcima o tome šta ova humanitarna organizacija predstavlja i koje ciljeve ima. Nakon toga, mališani će imati priliku da svoje utiske prenesu kredama u vidu crteža u dvorištu predškolske ustanove i Osnovne škole “Sveti Sava”.

Kada je reč o najmlađima, u planu je i uručivanje poklon paketića svim bebama rođenim u toj nedelji.

Usled pojave pandemije koronavirusa, prethodnih godina nije se održavalo pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkog prikaza povreda. Ove godine će u organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije biti održano 14. maja u Zubinom Potoku, a u kojem će tradicionalno učestvovati i mitrovički Crveni krst.

Ponosan na dobar plasman poslednjih desetak godina, Nikolić se nada da će se ta tradicija nastaviti.

“Crveni krst se može pohvaliti novom, mladom ekipom koja je raspoložena i spremna za učenje.”

Koliko su mladi zainteresovani za volonterizam?

Na pitanje kolika je zainteresovanost mladih za volonterizam, Nikolić kaže da su mladi i te kako zainteresovani i da se po nekim statistikama najviše volontera javlja kada su u toku pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći. Dodaje da to nije sve i ističe da Crveni krst ima i druge aktivnosti, čijom promocijom i održavanjem se bavi i ove godine sa još više truda.

Podvlači da se Crveni krst obnavlja, da stasavaju nove generacije, dok prethodne preuzimaju na sebe obavezu da nove pripreme i uvedu u Crveni krst, te da je upravo to bogatstvo ove humanitarne organizacije.

“Nova generacija volontera Crvenog krsta imaće priliku da svoje znanje i veštine pokaže upravo u ‘Nedelji Crvenog krsta’”, ističe Nikolić.

A ko sve može da se pridruži Crvenom krstu i postane volonter?

“Za svakog mladog čoveka koji je voljan da svoje vreme utroši kvalitetno i da uči, ima mesta”, poručuje Nikolić i naglašava da volonter nije samo mlad čovek, već da to može biti svako.

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice se svakako raduje podmlatku, jer veruje da je to garancija budućnosti ove organizacije.

Problemi sa kojima se suočava Crveni krst Kosovske Mitrovice

Sa druge strane, Crveni krst Kosovske Mitrovice trenutno se suočava sa poteškoćama koje su finansijske prirode.

“Imamo saradnju sa kacelarijom za KiM i lokalnom samoupravom koje nam pomažu, ali finansijska sredstva su i dalje problem sa kojim se suočavamo”, ukazuje Nikolić.

Napominje da su, bez obzira na nepovoljnu finansijsku situaciju, ipak uspeli da opstanu sve ove godine i naglašava da mogu mnogo više, pa se nada da će se u budućnosti steći bolji uslovi za razvijanje tog potencijala.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023