Vesti
Društvo

KM: Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta nizom aktivnosti

Međunarodni dan Crvenog krsta obeležava se danas, a za njim sledi “Nedelja Crvenog krsta” koja traje do 15. maja. Crveni krst Kosovske Mitrovice tradicionalno će obeležiti ovu nedelju nizom aktivnosti, najavljuje sekretar Saša Nikolić.
KM: Obeležavanje Nedelje Crvenog krsta nizom aktivnosti
Ilustracija (Foto Radio Kontakt plus)

Prvu aktivnost mitrovički Crveni krst imaće 11. maja, kada će organizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na Odeljenju transfuziologije KIliničko-bolničkog centra, u periodu od 9.00 do 14.00 časova. Inače, tog dana se obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davalaštva krvi.

Dan kasnije, volonteri će kroz uličnu akciju kod spomenika knezu Lazaru promovisati borbu protiv trgovine ljudima, a istovremeno će uslediti i tradicionalna akcija pružanja prve pomoći.

“Naši volonteri približiće građanima ta dva programa, šta je naš cilj i šta mi radimo. Verujem da će biti jako interesantno”, kaže sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić i dodaje da je to prilika da se upozori na opasnost trgovine ljudima, jer žrtva ove negativne pojave u društvu, nažalost, može biti svako.

Još jedna od planiranih aktivnosti u “Nedelji Crvenog krsta” jeste druženje sa polaznicima predškolske ustanove “Danica Jaramaz” 13. maja. Volonteri će razgovarati sa predškolcima o tome šta ova humanitarna organizacija predstavlja i koje ciljeve ima. Nakon toga, mališani će imati priliku da svoje utiske prenesu kredama u vidu crteža u dvorištu predškolske ustanove i Osnovne škole “Sveti Sava”.

Kada je reč o najmlađima, u planu je i uručivanje poklon paketića svim bebama rođenim u toj nedelji.

Usled pojave pandemije koronavirusa, prethodnih godina nije se održavalo pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkog prikaza povreda. Ove godine će u organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije biti održano 14. maja u Zubinom Potoku, a u kojem će tradicionalno učestvovati i mitrovički Crveni krst.

Ponosan na dobar plasman poslednjih desetak godina, Nikolić se nada da će se ta tradicija nastaviti.

“Crveni krst se može pohvaliti novom, mladom ekipom koja je raspoložena i spremna za učenje.”

Koliko su mladi zainteresovani za volonterizam?

Na pitanje kolika je zainteresovanost mladih za volonterizam, Nikolić kaže da su mladi i te kako zainteresovani i da se po nekim statistikama najviše volontera javlja kada su u toku pripreme za takmičenje u pružanju prve pomoći. Dodaje da to nije sve i ističe da Crveni krst ima i druge aktivnosti, čijom promocijom i održavanjem se bavi i ove godine sa još više truda.

Podvlači da se Crveni krst obnavlja, da stasavaju nove generacije, dok prethodne preuzimaju na sebe obavezu da nove pripreme i uvedu u Crveni krst, te da je upravo to bogatstvo ove humanitarne organizacije.

“Nova generacija volontera Crvenog krsta imaće priliku da svoje znanje i veštine pokaže upravo u ‘Nedelji Crvenog krsta’”, ističe Nikolić.

A ko sve može da se pridruži Crvenom krstu i postane volonter?

“Za svakog mladog čoveka koji je voljan da svoje vreme utroši kvalitetno i da uči, ima mesta”, poručuje Nikolić i naglašava da volonter nije samo mlad čovek, već da to može biti svako.

Sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice se svakako raduje podmlatku, jer veruje da je to garancija budućnosti ove organizacije.

Problemi sa kojima se suočava Crveni krst Kosovske Mitrovice

Sa druge strane, Crveni krst Kosovske Mitrovice trenutno se suočava sa poteškoćama koje su finansijske prirode.

“Imamo saradnju sa kacelarijom za KiM i lokalnom samoupravom koje nam pomažu, ali finansijska sredstva su i dalje problem sa kojim se suočavamo”, ukazuje Nikolić.

Napominje da su, bez obzira na nepovoljnu finansijsku situaciju, ipak uspeli da opstanu sve ove godine i naglašava da mogu mnogo više, pa se nada da će se u budućnosti steći bolji uslovi za razvijanje tog potencijala.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022