Vesti
Društvo

KM: Nova autobuska stanica, renovirani Dom Zdravlja i park

U Severnoj Mitrovici je izvršena primopredaja novoizgrađene autobuske stanice. Renovirani su park "Zelena Mitrovica" i lokalni Dom Zdravlja. Radove je finansirala Kancelarija EU na Kosovu.
KM: Nova autobuska stanica, renovirani Dom Zdravlja i park
Autobuska stanica u Severnoj Mitrovici (Foto Kim)

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je u prisustvu gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića obišla renoviran park “Zelena Mitrovica“ koji se nalazi nadomak crkve Svetog Dimitrija.

Park je, prema rečima Apostolove, namenjen za rekreaciju Mitrovčana.

EU je finansirala i radove na lokalnom Doma Zdravlja.

“Ova zdravstvena ustanova je već sada u mogućnosti da pruža mnogo bolji tretman pacijentima. Renovirali smo sistem za grejanje i poboljšani su higijenski uslovi. Svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu u čistom i toplom okruženju“, ističe Natalija Apostolova.

Poslednji deo infrastrukturnog projekta vrednog 1.2 miliona evra bila je izgradnja autobuske stanice u ovom gradu. Ovo je prva autobuska stanica izgrađena posle 1999. godine u nekom srpskom mestu na Kosovu.

Specijalna predstavnica EU Natalija Apostolova predala je objekat na korišćenje opštini Severna Mitrovica.

“Kancelarija EU će nastaviti da podržava Severnu Mitrovicu kroz projekte. Samo kroz IPA fondove Severna Mitrovica je dobila 18 projekata čija je vrednost preko 10 miliona evra“, rekla je Natalija Apostolova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je nakon primopredaje istakao da će novoizgrađena autobuska stanica sa osam perona puno olakšati putovanja građanima.

“Datum otvaranja stanice i početak njenog rada nije poznat zbog nedostatka dozvole nadležnih institucija, ali se uskoro očekuje da dozvola bude izdata i da stanica počne sa radom“, naveo je Rakić.

Javni prevoznici iz Severne Mitrovice i okoline kažu da nisu upoznati sa projektom, niti obavešteni kome je autobuska stanica namenjena, zbog čega i nisu želeli pred naše kamere.

Za sada nije do kraja jasno ko će "upravljati" stanicom, hoće li prevoznici plaćati njeno korišćenje, a putnici peronske karte i na koji račun i u čije fondove će se slivati taj novac. 

Građani Severne Mitrovice kažu da će im autobuska stanica olakšati putovanja, jer će, kako ističu, svi autobusi polaziti sa istog mesta i u tačno vreme.

"Normalno je da svaki grad ima autobusku stanicu", istakao je jedan od studenata iz ovog mesta.

“Često putujem jer treniram fudbal i dešava mi se da autobus pođe ranije ili kasnije i nadam se da se kad stanica počne sa radom ovo neće dešavati“, naveo je fudbaler iz Severne Mitrovice.

“Stanica će imati ekonomski značaj. Naš grad će biti pristupačniji drugim gradovima“, kazao je stariji građanin Mitrovice.

Nova autobuska stanica bi prema planu lokalne samouprave trebalo da rastereti veoma gust saobraćaj u Severnoj Mitrovici, gde se već na prvi pogled primećuje previše vozila i premalo parking mesta.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023