Vesti
Društvo

KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno se nalaze 2.623 nezaposlena lica sa područja opštine Kosovska Mitrovica, potvrdila je za Radio Kontakt Plus, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje za KiM Verica Ćeranić.
KM: Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje preko 2.600 nezaposlenih
Ilustracija (Foto istock)

Od tog broja 40 odsto čine mladi do 30 godina, a što se tiče stepena stručne spreme, najveći je broj onih sa srednjoškolskim obrazovanjem.

„Srednji stepen obrazovanja čini 53 odsto, 14 odsto je sa visokom stručnom spremom, dok ostalo čine niskokvalifikovani“, precizira Ćeranić.

Dodaje da 83% čine lica bez radnog iskustva i koja se po prvi put prijavljuju, a 17% su nezaposleni koji se takođe prvi put prijavljuju, ali su imali neko radno iskustvo.

„Od ukupnog broja nezaposlenih sa područja opštine Kosovska Mitrovica, 1.441 su žene, odnosno 55 odsto. Na našoj evidenciji imamo 371 lice romske nacionalnosti, odnosno 14 odsto, dok 18 lica pripadaju kategoriji osoba sa invaliditetom“, dodaje Ćeranić.

Iako je u ovoj godini u određenim mesecima primećen pad broja nezaposlenih, trenutno stanje pokazuje blagi porast u odnosu na prethodnu godinu.

„To je iz razloga što se svake godine po završetku školovanja prijavljuju nova lica. Sa druge strane, ovaj porast u tekućem mesecu je zato što je Nacionalna služba za zapošljavanje po Uredbi Vlade Republike Srbije raspisala javni poziv za program ’Moja prva plata’, tako da je veliki broj lica nakon dobijene informacije počeo da se prijavljuje“, objašnjava Ćeranić.

Kada je u pitanju program „Moja prva plata“, Ćeranić ukazuje da je u toku četvrta faza.

„Završene su faze prijavljivanja lica i poslodavaca. Treća faza je završena 30. novembra i podrazumevala je povezivanje između poslodavaca i lica. Sada se rade konkretni spiskovi sa onim licima koja ispunjavaju uslove, tako da će se u periodu od 1. do 15. decembra krenuti sa potpisivanjem trojnog ugovora - između nezaposlenog lica, filijale i poslodavca.“

Podseća da je pored „Moje prve plate“, Nacionalna služba u prethodnom periodu sprovela još niz programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

„Tako da je i kroz program ’Započeti sopstveni posao’ i kroz program novih radnih mesta u privatnom sektoru, kao i kroz program stručne prakse uključen veliki broj lica, ne

samo na području opštine Kosovska Mitrovica, nego na prostoru čitavog KiM“, naglašava Ćeranić.
Ističe da u toku naredne godine očekuje nove programe, kada će Nacionalna služba za zapošljavanje, a po usvajanju rada za 2022. godinu, krenuti sa raspisivanjem javnih poziva i u samu realizaciju.

„Nadam se da ćemo uz podršku svih lokalnih samouprava biti u mogućnosti da ponovo realizujemo lokalne akcione planove za zapošljavanje za 2022. godinu, kako bismo na taj način uspeli da smanjimo broj nezaposlenih lica“, podvlači Ćeranić.

Kada je u pitanju deficitaran kadar, kaže da nedostaju diplomirani farmaceuti, kao i profesori francuskog jezika, dok je veliki broj onih koji su završili Tehničku školu i Tehnički fakultet, a koji traže zaposlenje.

U kosovskomitrovičkom okrugu koji pokriva Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Vučitrn i Srbicu, na evidenciji Nacionalne službe za zapošlljavanje nalazi se ukupno 8.600 lica.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022