Vesti
Društvo

KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira

U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
3D štampač (Foto arhiva Kim)

Viziri se izrađuju putem štampe na 3D štampačima na kojima se prave delovi vizira od plastičnog filamenta. Prozirni deo izradjen je od laserski sečenog klirita. Zbog ograničene brzine izrade delova ograničen je i broj vizira koji trenutno mogu da se naprave.

Stavljanjem u funkciju većeg broja štampača, bio bi povećan i broj izradjenih vizira.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Dr Nebojša Arsić kazao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".

Dodao je da se i do sada pokazalo da investicija u najmoderniju opremu i u kvalitetne kadrove najbolji put, "ne samo za kvalitetnu nastavu i naučno-istraživački rad, već i zadavanje doprinosa društvenoj zajednici stručnošću i opremom u vanrednim situacijama".

Docent Dragana Lazarević kaže da nije bilo problema oko pripreme 3D štampača za izradu delova za vizire i instalacije softvera, kao i da je "jedini problem brzina štampe".

Izrada će se odvijati tokom 24h uz daljinski nadzor.

Dr Srdjan Jović, prodekan za mašinsko inženjerstvo kaže da se radi na obezbedjivanju dodatnih štampača i repromaterijala "da bi se povećao broj proizvedenih vizir".

Prema rečima asistenta, Milana Blagojevića, delovi su tako konstruisani da mogu što brže da se odštampaju, kao i da u radni prostor postojećih štampača mogu da stanu 4 kompleta.

Izradjeni viziri biće stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u skladu sa njihovim potrebama i proizvodnim kapacitetima za izradu vizira.

Proizvodnju vizira otpočeo je i Inovacioni centar Gračanica, prvih 25 članovi centra dodelili su Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022