Vesti
Društvo

KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira

U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
3D štampač (Foto arhiva Kim)

Viziri se izrađuju putem štampe na 3D štampačima na kojima se prave delovi vizira od plastičnog filamenta. Prozirni deo izradjen je od laserski sečenog klirita. Zbog ograničene brzine izrade delova ograničen je i broj vizira koji trenutno mogu da se naprave.

Stavljanjem u funkciju većeg broja štampača, bio bi povećan i broj izradjenih vizira.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Dr Nebojša Arsić kazao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".

Dodao je da se i do sada pokazalo da investicija u najmoderniju opremu i u kvalitetne kadrove najbolji put, "ne samo za kvalitetnu nastavu i naučno-istraživački rad, već i zadavanje doprinosa društvenoj zajednici stručnošću i opremom u vanrednim situacijama".

Docent Dragana Lazarević kaže da nije bilo problema oko pripreme 3D štampača za izradu delova za vizire i instalacije softvera, kao i da je "jedini problem brzina štampe".

Izrada će se odvijati tokom 24h uz daljinski nadzor.

Dr Srdjan Jović, prodekan za mašinsko inženjerstvo kaže da se radi na obezbedjivanju dodatnih štampača i repromaterijala "da bi se povećao broj proizvedenih vizir".

Prema rečima asistenta, Milana Blagojevića, delovi su tako konstruisani da mogu što brže da se odštampaju, kao i da u radni prostor postojećih štampača mogu da stanu 4 kompleta.

Izradjeni viziri biće stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u skladu sa njihovim potrebama i proizvodnim kapacitetima za izradu vizira.

Proizvodnju vizira otpočeo je i Inovacioni centar Gračanica, prvih 25 članovi centra dodelili su Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.Ostale vesti

Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020