Vesti
Društvo

KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira

U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
3D štampač (Foto arhiva Kim)

Viziri se izrađuju putem štampe na 3D štampačima na kojima se prave delovi vizira od plastičnog filamenta. Prozirni deo izradjen je od laserski sečenog klirita. Zbog ograničene brzine izrade delova ograničen je i broj vizira koji trenutno mogu da se naprave.

Stavljanjem u funkciju većeg broja štampača, bio bi povećan i broj izradjenih vizira.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Dr Nebojša Arsić kazao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".

Dodao je da se i do sada pokazalo da investicija u najmoderniju opremu i u kvalitetne kadrove najbolji put, "ne samo za kvalitetnu nastavu i naučno-istraživački rad, već i zadavanje doprinosa društvenoj zajednici stručnošću i opremom u vanrednim situacijama".

Docent Dragana Lazarević kaže da nije bilo problema oko pripreme 3D štampača za izradu delova za vizire i instalacije softvera, kao i da je "jedini problem brzina štampe".

Izrada će se odvijati tokom 24h uz daljinski nadzor.

Dr Srdjan Jović, prodekan za mašinsko inženjerstvo kaže da se radi na obezbedjivanju dodatnih štampača i repromaterijala "da bi se povećao broj proizvedenih vizir".

Prema rečima asistenta, Milana Blagojevića, delovi su tako konstruisani da mogu što brže da se odštampaju, kao i da u radni prostor postojećih štampača mogu da stanu 4 kompleta.

Izradjeni viziri biće stavljeni na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u skladu sa njihovim potrebama i proizvodnim kapacitetima za izradu vizira.

Proizvodnju vizira otpočeo je i Inovacioni centar Gračanica, prvih 25 članovi centra dodelili su Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021