Vesti
Društvo

KM: Đaci Medicinske škole obeležili Svetski dan oralnog zdravlja

Đaci smera zubni tehničar pri Medicinskoj školi sa domom učenika u Kosovskoj Mitrovici, obeležili su Svetski dan oralnog zdravlja. To je ujedno bila prilika i za promociju ovog smera.
KM: Đaci Medicinske škole obeležili Svetski dan oralnog zdravlja
Obeležavanje Svetskog dana oralnog zdravlja u Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Zajedno sa svojim profesorima, oni su danas u dvorištu ove škole kroz panoe i fotografije prezentovali sve ono što je važno za održavanje oralne higijene koja je i te kako bitna po opšte zdravlje ljudi.

„Na posterima se može videti, ono što slabo ko zna da radi, a to je recimo korišćenje zubnog konca za održavanje oralne higijene, potom interdentalne četkice. Nadam se da svi znamo da peremo zube pravilno, a ukoliko ne znamo, za to imamo uputstvo na našim posterima. Deca su zaista vredno radila i trudili su se da okupljenima približe koliko je bitno zdravlje usta i zuba za čitav organizam. Tema ovog našeg današnjeg dana osim oralnog zdravlja je i ’nasmej se zdravo’“, navela je profesorka teoretske nastave u Medicinskoj školi sa domom učenika, Ana Čović.

Učenici su, u saradnji sa profesorima, ovu prezentaciju spremali oko dve nedelje. Jedan od njih je i Bogdan Đelošević, učenik treće godine smera zubni tehničar.

„Cilj današnje prezentacije jeste da podstaknemo ljude, da ukoliko poseduju problem sa usnom dupljom, da se obrate svom lekaru, u ovom slučaju stomatologu. Oralna higijena je veoma bitna. Bolesti usne duplje nastaju većinom slučajeva zbog neodržavanja oralne higijene. Zato je važno da se pacijent obrati stomatologu kako bi se otklonio problem koji je nastao“, poručuje Bogdan.

U Medicinskoj školi sa domom učenika postoje četiri obrazovna profila – medicinska sestra-tehničar, zubni tehničar, farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar. Učenici svakog od ovih obrazovnih profila nastoje da u toku školske godine obeleže svoj tematski dan, ukazuje direktorka Marina Biševac.

„Danas je tematski dan zubnih tehničara. To je tradicionalno jedan od najpopularnijih smerova u našoj školi. Svake godine za ovaj smer traži se mesto više. Mi smo se, naravno, potrudili da opremljenost kabineta u kojima učenici obavljaju svoju nastavu bude na jednom zavidnom nivou, odnosno da taj proces zubne protetike, za koji se i školuju kadrovi zubnih tehničara, bude zaokružen opremljenošću kabineta svim potrebnim sredstvima", navodi Biševac.

Ujedno izražava nadu da će i ove, kao i prethodnih godina, ovaj smer privući veliki broj zainteresovanih đaka.

"Nadam se da će ovaj današnji dan i ova promocija uticati dodatno na motivaciju naših budućih đaka, odnosno učenika osmog razreda koji još uvek razmišljaju šta će upisati i da znaju da u našoj školi ne samo da se uči, nego je i zabavno“, poručila je Biševac.

Svake godine, 20. marta, Svetska dentalna federacija ukazuje na važnost zdravlja usta i zuba.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022