Vesti
Društvo

KM: Diplomski radovi PMF-a na pijaci

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici profesor Nebojša Živić izjavio je danas da diplomski, master i završni radovi, koji su se pojavili ovih dana u prodaji na pijaci, ne pripadaju fakultetu, odnosno ne potiču sa PMF-a.
KM: Diplomski radovi PMF-a na pijaci
PMF (Foto screenshoot Tanjug)

Dekan Živić je rekao za Tanjug da je o tom slučaju odmah pokrenuta istraga, te da je formirana Komisija sa ciljem da utvrdi šta se dogodilo i da se umanji već naneta šteta fakultetu.

“Komisija je pregledala stanje arhive i biblioteke fakulteta i konstatovala da su svi diplomski radovi, master radovi i završni radovi na svom mestu. Ono što je nađeno na pijaci ne pripada fakultetu, fakultet nema nadležnost nad tim radovima”, rekao je Živić.

Prema njegovim rečima, fakultet ima obavezu da zadrži samo dva primerka radova.

Studenti su kada dođu na završni ispit u obavezi da donesu pet primeraka diplomskih radova.

Tri rada završavaju kod članova komisije, a po jedan u fakultetskoj arhivi i biblioteci. 

Dekan PMF-a ne isključuje mogućnost da je neko od njegovih kolega koji su bili članovi komisije diplomcima uključen u ovaj skandal.

“Nije isključeno, ali, opet kažem, mnogi studenti štampaju za svoje najbliže i ne mogu sa sigurnošću da potvrdim čiji su to primerci. Naši primerci za koje ja i ovaj fakultet odgovaramo su pred vama”, rekao je Živić Tanjugovom dopisniku.

On je istakao da je afera sa radovima diplomaca bacila veliku mrlju, ne samo na fakultet, nego i na univerzitet i sve studente i dobre ljude, koji, kako je rekao misle dobro ovom fakultetu.

“Hoću da ponovim da se svi obavezni primerci master, diplomskog i završnog rada studenata nalaze u arhivi našeg fakulteta. Mi posedujemo te radove, kao što ste se i sami uverili, a za sve ostale radove koje studenti štampaju za članove komisija, porodice… mi to ne kontrolišemo”, rekao je on.

“Kako je došlo do toga da se radovi pojave na pijaci, ja ne mogu da utvrdim, već komisija kad završi posao”, zaključio je Živić.

Mnogi od građana bili su neprijatno iznenađeni kada su prošle subote na buvljaku u Kosovskoj Mitrovici videli radove diplomaca PMF-a koji su se prodavali po ceni od 100 dinara.

Prodavac u čijem su vlasništvu bili radovi rekao je da ih je našao u kontejneru.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020