Vesti
Društvo

KM: Brucoši od ponedeljka u klupama

Nova školska godina na deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, počela je danas, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica rektor prof. dr Zdravko Vitošević.
KM: Brucoši od ponedeljka u klupama
Ilustracija (Foto Istock)

Resorno ministarstvo preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da trajanje ispitnih rokova i nastavu prilagode epidemijskoj situaciji, dodao je Vitošević.

"Univerzitet u Prištini je deo mreže viskoškolskih ustanova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pa će raditi u skladu sa njegovim preporukama. Početak nastave za brucoše, kojih je ove godine ukupno 1.100, počinje 4. oktobra. Ja im ovom prilikom čestitam i želim dobrodošlicu na naš Univerzitet", dodao je rektor.

Prof. dr Vitošević je zadovoljan brojem novih studenata, s obzirom na brojne otežavajuće okolnosti, počevši od loše epidemiološke slike do aktuelne političko-bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji.

"Svi fakulteti žele da ispoštuju odluku resornog ministarstva, pa smo se složili da prva godina krene sa nastavom uživo, a da zbog trenutne epidemiološke situacije studenti ostalih godina sačekaju. Mi ćemo se ponašati u skladu sa merama kriznih štabova u opštinama Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. Ako epidemiološka situacija krene da se pogoršava, što mi je potvrdio i pokrajinski direktror Instituta za javno zdravlje. jer brojke ne idu u prilog smirivanju stanja, koristićemo kombinovani model. To znači da će se nastava odvijati onlajn, a vežbe u manjim grupama u zavisnosti od studijskog programa na fakultetima", objasnio je rektor.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022