Vesti
Društvo

KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora

Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Agim bahtiri, Mikael Risi i Goran Rakić (Foto Kossev)

Pitanja na ovoj "konferenciji za medije“ nisu bila dozvoljena, a nakon susreta Kfor je prisutnim ekipama poslao saopštenje za medije.

"Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice znaju da je situacija sa koronavirusom veoma ozbiljna ovde. Situacija je veoma ozbiljna na Balkanu, u drugim delovima Evrope i u celom svetu. Siguran sam da će svi stanovnici Mitrovice pratiti veoma veoma pažljivo pravila i restrikcije koje su propisale institucije Kosova i ovih gradonačelnika“, kazao je komandant Kfora Mikael Risi.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozvao je građane i na severu i na jugu Mitrovice da prate preporuke kosovskog ministarstva zdravlja, kako bi "zajedno uspeli“.

"Pozovite sve građane Mitrovice, kako sa severa, tako i sa juga, da budu oprezni, jer postoji kretanje sa obe strane grada i da zajedno poštuju preporuke centralnih institucija. Pozovite sve da poštuju redosled i restrikciju kretanja zato što je to jedini način da se pobedi u ovom ratu“, naglasio je Bahtiri.

"Ovaj virus koji hara svetom, na žalost, nije zaobišao ni nas. Ovo zlo ne prepoznaje nikakve administrativne, verske, niti nacionalne granice. Zato pozivam sve građane da preuzmu svu odgovornost i da prvo, čuvajući sebe, sačuvaju sve oko sebe. Činjenice govore da ovaj virus napada uglavnom starije ljude. Međutim, podaci govore drugačije. Ni mladi nisu zaštićeni od ovog virusa. Podaci govore da su oni najčešće prenosioci ovog virusa“, objasnio je kako deluje virus korona gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

U kratkoj izjavi apelovao je na građane Kosovske Mitrovice da se pridržavaju uputstava koje daju lekari i Krizni štab jer jedino tako, kako je kazao, "možemo da sačuvamo svoje živote“.

On je podsetio i na štetu po privredu: "Ovaj virus je naneo, pre svega ljudima koji se bave privatnim biznisom, veliku štetu, ali će ona biti veća ukoliko se ne budemo pridržavali uputstava. Zato molim sve da ostanu u kućama, jer ćemo na taj način sačuvati život“.

"Još jednom poruka za sve vas: Ostanite kod kuće i sačuvajmo život“, kazao je.

Događaj večeras na mostu bio je prethodno nenajavljen za medije, osim saopštenja, kako prenosi deo kosovskih medija, koje je neposredno pre susreta, objavio večeras gradonačelnik Južne Mitrovice.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020