Vesti
Društvo

KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora

Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Agim bahtiri, Mikael Risi i Goran Rakić (Foto Kossev)

Pitanja na ovoj "konferenciji za medije“ nisu bila dozvoljena, a nakon susreta Kfor je prisutnim ekipama poslao saopštenje za medije.

"Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice znaju da je situacija sa koronavirusom veoma ozbiljna ovde. Situacija je veoma ozbiljna na Balkanu, u drugim delovima Evrope i u celom svetu. Siguran sam da će svi stanovnici Mitrovice pratiti veoma veoma pažljivo pravila i restrikcije koje su propisale institucije Kosova i ovih gradonačelnika“, kazao je komandant Kfora Mikael Risi.

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri pozvao je građane i na severu i na jugu Mitrovice da prate preporuke kosovskog ministarstva zdravlja, kako bi "zajedno uspeli“.

"Pozovite sve građane Mitrovice, kako sa severa, tako i sa juga, da budu oprezni, jer postoji kretanje sa obe strane grada i da zajedno poštuju preporuke centralnih institucija. Pozovite sve da poštuju redosled i restrikciju kretanja zato što je to jedini način da se pobedi u ovom ratu“, naglasio je Bahtiri.

"Ovaj virus koji hara svetom, na žalost, nije zaobišao ni nas. Ovo zlo ne prepoznaje nikakve administrativne, verske, niti nacionalne granice. Zato pozivam sve građane da preuzmu svu odgovornost i da prvo, čuvajući sebe, sačuvaju sve oko sebe. Činjenice govore da ovaj virus napada uglavnom starije ljude. Međutim, podaci govore drugačije. Ni mladi nisu zaštićeni od ovog virusa. Podaci govore da su oni najčešće prenosioci ovog virusa“, objasnio je kako deluje virus korona gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

U kratkoj izjavi apelovao je na građane Kosovske Mitrovice da se pridržavaju uputstava koje daju lekari i Krizni štab jer jedino tako, kako je kazao, "možemo da sačuvamo svoje živote“.

On je podsetio i na štetu po privredu: "Ovaj virus je naneo, pre svega ljudima koji se bave privatnim biznisom, veliku štetu, ali će ona biti veća ukoliko se ne budemo pridržavali uputstava. Zato molim sve da ostanu u kućama, jer ćemo na taj način sačuvati život“.

"Još jednom poruka za sve vas: Ostanite kod kuće i sačuvajmo život“, kazao je.

Događaj večeras na mostu bio je prethodno nenajavljen za medije, osim saopštenja, kako prenosi deo kosovskih medija, koje je neposredno pre susreta, objavio večeras gradonačelnik Južne Mitrovice.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023