Vesti
Društvo

KM: Akademija povodom Dana Univerziteta

U amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici ovog popodneva održana je Svečana vidovdanska akademija, a povodom Dana prištinskog univerziteta.
KM: Akademija povodom Dana Univerziteta
Petković sa najboljim studentima (Foto Kossev)

Tradicionalna „Vidovdanska povelja“ ove godine je pripala profesorki srpskog jezika i književnosti, Danici Andrejević i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću. Najboljih deset studenata ujedno je dobilo stipendije u vrednosti od 25.000 dinara, ali i prvi radni angažman.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas, na Vidovdan, proslavlja 51. jubilej.

„Univerzitet u Prištini, sada u Kosovskoj Mitrovici traje, Vidovdan ga postojano čuva. 9.500 njegovih studenata, 800 njegovih profesora i 300 službenika na Kosovu i Metohiji“, kazao je rektor Univerziteta, Zdravko Vitošević na današnjoj akademiji.

Poručio je i da je Univerzitet u Prištini danas moderna visokoškloska ustanova koja pripada porodici srpskih i evropskih univerziteta.

Rektor je podsetio i na to da je Univerzitet istraživačima predao na upotrebu modernu i savremeno opremljenu biblioteku, te ujedno kazao da je u funkciji informatički centar za multidisciplinarna istraživanja.

Najavio je i da će uskoro otpočeti i izgradnja nove zgrade Univerziteta, ali i podsetio i na to da je naučnom osoblju juče uručeno 14 ključeva stanova u Zvečanu.

„Oslanjajući se na tradiciju dugu više od pola veka, Univerzitet nastavlja da školuje budući intelektualni kapital. Naš Univerzitet će uvek biti na putu ostvarivanja slobode i očuvanja identiteta, zato čuvajte ga!“, poručio je Vitošević.

On je prisutnima čestitao Dan Univerziteta i Vidovdan.

Sekretarka za visoko obrazovanje Mintarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije prof. dr Marijana Dukić Mijatović, na proslavi jubileja pohvalila se da je Univerzitetu 27. januara dodeljena Svetosavska nagrada.

Kaže da ona potvrđuje kvalitetan rad i zalaganje svih na Univerzitetu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, koji je ovog jutra prisustvovao liturgiji u Gračanici koju je služio srpski patrijarh Porfirije, takođe je prisustvovao svečanoj akademiji u Kosovskoj Mitrovici.

Petković je svima čestitao Vidovdan.

„Vidovdan je mesto našeg rađanja, naše okupljanje, naša budućnost. Vidovdanska etika je naš put i drugog izbora nemamo“, kazao je Petković

Dodao je i da je zahvaljujući „mudroj politici“ Aleksandra Vučića – politici izgradnje mira i stabilnosti, Srbija sada u mogućnosti da više nego ikada, ulaže u prostor Kosova i Metohije.

I on je podsetio na to da se u Kosovskoj Mitrovici gradi nova zgrada Univerziteta, te kazao da je ova investicija vredna 790 miliona dinara.

„Ona će biti ponos svima ovde u Kosovskoj Mitrovici, ona će biti novi centar Kosovske Mitrovice, predstavljaće simbol ovog predivnog Univerziteta koji traje više od pola veka“, dodao je Petković.

Podsetio je i na druge projekte za čiju se realizaciju izdvaja novac iz budžeta Srbije – rekonstrukcija Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, nova bolnica u Gračanici, tri vrtića, rekonstrukcija puteva, finansijska pomoć.

Petković: 11 nevladinih organizacija protiv hrabre Dragice

Petković precizira da je zato važan dijalog sa Prištinom, ali i poručuje da postoje problemi na terenu.

Pre dolaska na akademiju, Petković se u Gračanici sastao sa Dragicom Gašić, povratnicom iz Đakovice, čije su iseljenje zatražile 11 NVO iz ovog grada.

„Ona je naš heroj i mučenik. S obzirom na to da se danas, na Vidovdan, u Đakovici organizuje veliki protest ispred njene kuće odnosno zgrade u koju se vratila, sa željom da je isteraju iz Đakovice. Jedanaest nevladinih organizacija protiv hrabre, dostojanstvene Dragice ustalo je danas i šalje peticiju takozvanoj vladi u Prištini”, rekao je Petković i upitao ‘Zašto?’.

Akademiju je obeležio i pogodan umetnički program, koji su izveli studenti Fakulteta umetnosti.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gradonačelnici opština na Severu Kosova, poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini, profesori i dekani fakulteta, rektor beogradskog Univeziteta, Vladan Đokić, kao i sekretarka za visoko obrazovanje, Marijana Dukić Mijatović i brojni studenti.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021