Vesti
Društvo

Ključne reforme mogu povećati životni standard na Kosovu

Intenziviranjem ključnih reformi, Kosovo može da ubrza rast i  u narednih 20 godina potencijalno dostigne trenutni životni standard zemalja EU kao što su Letonija, Estonija, Litvanija, Republika Češka i Slovenija, navodi se u novom ekonomskom memorandumu Svetske banke za Kosovo.
Ključne reforme mogu povećati životni standard na Kosovu
Ilustracija (Foto Rojters)

Tokom proteklih 25 godina, prihod po glavi stanovnika na Kosovu porastao je više od 10 puta - sa oko 400 dolara u 1995. na preko 4.000 dolara u 2022. godini. Uprkos ovom napretku, međutim, dohodak po glavi stanovnika je i dalje samo 12 procenata od proseka u zemljama članicama EU.

"Sa pravim reformama, Kosovo može da se pripremi za produktivniju budućnost", rekao je Masimilijano Paoluči, upravnik Svetske banke za Kosovo.

"Iskorišćene na pravi način u pravo vreme, snage Kosova bi mogle da se pokažu kao katalizator za ubrzanje rasta radi postizanja viših životnih standarda", dodao je on.

Prema ovom izveštaju, paket reformi za učvršćivanje makroekonomske stabilnosti i zdravog upravljanja, povećanje produktivnosti preduzeća, povećanje produktivnosti gazdinstava, povećanje ljudskog kapitala i jačanje izvoza, konkurencije i privatnih investicija, posebno stranih direktnih investicija), moglo bi da dovede do toga da Kosovo smanji jaz u odnosu na druge zemlje.

Dinamičniji privatni sektor je ključan za postizanje viših životnih standarda na Kosovu, ali se ono suočava sa nekoliko izazova. Nedostatak poslova glavna je prepreka rastu. Samo dve od pet osoba radno sposobnog stanovništva trenutno učestvuje na tržištu rada, a jedna od četiri osobe ne može da nađe posao. Rast produktivnosti u poslovanju i poljoprivredi je prenizak. Produktivnost rada iznosi svega jednu trećinu proseka kompanija u EU, a prosečno gazdinstvo bi moglo da proizvede istu količinu proizvoda koristeći 70 posto manje inputa. U poslovanju dominiraju mala preduzeća koja često ne uspevaju da rastu i opstanu. Pored toga, prepreke za ekonomsko osnaživanje žena nisu prevaziđene. Samo 20 odsto žena aktivno učestvuje na tržištu rada, dok je njihovo učešće u privredi, kao preduzetnica, takođe ograničeno.

Iako je potrošnja na obrazovanje povećana, kvalitet ljudskog kapitala treba da se poboljša, navodi se u izveštaju. Kosovo troši 4,6 procenata BDP-a i 16 procenata ukupne državne potrošnje na obrazovanje, što je slično zemljama pandanima. Međutim, samo 23 procenta dece predškolskog uzrasta je na pravom putu u pogledu očekivanih veština pismenosti i računanja.

U izveštaju se podvlači da blizina velikim evropskim tržištima i mlada populacija pružaju priliku za rast, dok olakšavanje trgovine i logistička povezanost postaje sve bolja.

"Blizina velikom i bogatom tržištu, niski porezi i troškovi rada, otporan i likvidan finansijski sektor i jake veze sa dijasporom će pomoći u podršci rastu", zaključio je Ričard Rekord, vodeći ekonomista za Kosovo.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022