Vesti
Društvo

Klina: Svadba po starom srpskom običaju u selu Vidanje

U povratničkom selu Vidanje kod Kline je organizovana svadba po sta starom srpskom običaju gde su svatovi sa severa došli da isprose mladu.
Klina: Svadba po starom srpskom običaju u selu Vidanje
Vidanje (Foto: Radio Goraždevac)

Barjak, muzika, narodno kolo i tradicionalno pucanje u jabuku iz lovačke puške retko se vidja u čitavoj Metohiji nakon sukoba na Kosovu.

Svatovi porodice Vlajović, koji su došli iz Žitkovca na severu Kosova da isprose mladu u povratničkom selu Vidanje kod Kline ispoštovali su tradicionalne običaje kada je u pitanju prosidba mlade.

Strelac je iz prve pogodio jabuku koja je stajala na ulazu u dvorište porodice Kostić a potom je bajraktar postavio bajrak i uveo goste.

Kako bi sa deverom izveo mladu Nikola je morao da ispoštuje još niz tradicionalnih običaja i zdravica. Nakon tradicionalne ceremonije koja je trajala oko dva sata mlada Tatjana Kostić se pojavila se u pratnji devera oko podne. Svatovi su se nakon pozdravljanja uputili na sever gde će biti nastavljeno veselje dve porodice.

Ovakve svadbe se veoma retko vidjaju u povratničkim mestima nakon ‘99-te godine.

Vidanje je multietničko selo u opštini Klina u kome danas živi oko 40 srpskih porodica ili 80 stanovnika.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022