Vesti
Društvo

Kilometarske kolone na Merdaru, čeka se po šest sati

Kolone vozila na Merdaru poslednja dva dana duge su po nekoliko kilometara. Na ulazak u Srbiju iz pravca Podujeva čeka se i do šest sati.

Kilometarske kolone na Merdaru, čeka se po šest sati
Kolona na Merdaru (Foto Gorapress)

Vozila, najviše sa stranim tablicama ali i građani Kosova, iz pravca Podujeva čekaju do šest sati na ulazak u centralnu Srbiju. Kolona koja se prostire do Livadica, kreće se sporo, a neretko se dešava da pripadnici MUP-a Srbije vraćaju "strance" koji na Kosovo nisu ušli preko Merdara, a koji pokušavaju da preko ovog prelaza uđu u Srbiju.

Čekanje na Merdaru dobra je prilika za lokalne prodavce koji su pored puta otvorene su brojne mini markete. Iz dana u dan na ovom prelazu je sve više dece koja putnicima prodaju cigarete, CD sa muzikom albanskih izvođača, razne ukrasne predmete sa motivima Kosova i Albanije.

Inače, čekanja na Merdaru uobičajena su za ovo doba godine. Tada na Kosovo dolaze ili se odatle vraćaju brojnici gosti iz inostranstva.

Putnici se nadaju da će čekanja biti znatno kraća kada bude završena izgradnja integrisanog prelaza koja je u toku.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020