Vesti
Društvo

KFOS: Glasaj i osmatraj

Kosovska fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa Kolumbus Institutom, ponovo započinje kampanju “Glasaj i osmatraj!” i poziva građane da prijave svaku uočenu neregularnost koju primete tokom izbornog dana 11. juna, slanjem besplatnog SMS-a na broj 500 88.
KFOS: Glasaj i osmatraj
Sa prezentacije

“Slobodni izbori i demokratski izabrana vlast su temelji otvorenog društva. Od prvih izbora na Kosovu, Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) je podržavala različite inicijative kako bi doprinela ispunjavanju ovih vrednosti. Uključivanje građana u proces nadzora je od vitalnog značaja i garancija da bi se postigli naviši demokratski standardi u izbornom procesu” – navodi se u saopštenju.

Iz KFOS-a podsećaju da su građani Kosova 2013. godine u akciji “Glasaj i osmatraj!”, koju je pokrenuo KFOS, poslali oko 12 hiljada SMS poruka u kojima su prijavljivali eventualne neregularnosti izbornog procesa, dok je na izborima 2014. broj pristiglih SMS poruka dostigao broj od 15
hiljada.

KFOS u saopštenju zahvaljuje mobilnim operaterima IPKO, Vala i Z Mobile za snažnu podršku ovoj akciji pružajući svoje usluge besplatno, kao i svim drugim partnerima koji su pokazali spremnost da daju svoj doprinos kampanji i na taj način pomognu demokratske procese na Kosovu.

Iz KFOS-a se posebno zahvaljuju kompaniji IPKO koja je obezbedila razvoj i implementaciju tehničkog rešenja u akciji “Glasaj i osmatraj!”.

 Ostale vesti

Sava Janjić: Izgradnja puta će naneti štetu Visokim Dečanima
U zoni manastira Visoki Dečani nastavljeni su radovi na magistralnom putu Dečani–Plav uprkos nedvosmislenoj zabrani gradnje puteva kroz zaštićene zone. Iguman Sava Janjić kaže za RTS da kosovske vlasti koriste svaku priliku da im život učine komplikovanijim i težim.
  • 14.08.2020
Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020