Vesti
Društvo

KFOS: Glasaj i osmatraj

Kosovska fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa Kolumbus Institutom, ponovo započinje kampanju “Glasaj i osmatraj!” i poziva građane da prijave svaku uočenu neregularnost koju primete tokom izbornog dana 11. juna, slanjem besplatnog SMS-a na broj 500 88.
KFOS: Glasaj i osmatraj
Sa prezentacije

“Slobodni izbori i demokratski izabrana vlast su temelji otvorenog društva. Od prvih izbora na Kosovu, Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) je podržavala različite inicijative kako bi doprinela ispunjavanju ovih vrednosti. Uključivanje građana u proces nadzora je od vitalnog značaja i garancija da bi se postigli naviši demokratski standardi u izbornom procesu” – navodi se u saopštenju.

Iz KFOS-a podsećaju da su građani Kosova 2013. godine u akciji “Glasaj i osmatraj!”, koju je pokrenuo KFOS, poslali oko 12 hiljada SMS poruka u kojima su prijavljivali eventualne neregularnosti izbornog procesa, dok je na izborima 2014. broj pristiglih SMS poruka dostigao broj od 15
hiljada.

KFOS u saopštenju zahvaljuje mobilnim operaterima IPKO, Vala i Z Mobile za snažnu podršku ovoj akciji pružajući svoje usluge besplatno, kao i svim drugim partnerima koji su pokazali spremnost da daju svoj doprinos kampanji i na taj način pomognu demokratske procese na Kosovu.

Iz KFOS-a se posebno zahvaljuju kompaniji IPKO koja je obezbedila razvoj i implementaciju tehničkog rešenja u akciji “Glasaj i osmatraj!”.

 Ostale vesti

Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020