Vesti
Društvo

Kfor i Euleks vežbali suzbijanje nereda

Pripadnici misija Kfora i Euleksa simulirali su akciju suzbijanja protesta u vanrednim okolnostima izazvanim razornim zemljotresom u vojnom kampu "Vrelo" kod Prištine.
Kfor i Euleks vežbali suzbijanje nereda
"Srebrna sablja" (Foto Kim)

Manevarske jedinice Kfora sprovele su vežbu kontrole nereda pod imenom "Srebrna sablja". Polazna tačka za vežbu bio je navodni haos koji su izazvali građani nezadovoljni prekidom svih vidova komunikacije nakon jakog zemljotresa. Pretpostavljeno je da se protesti odvijaju u nekoliko gradova koji su pretrpeli ogromna oštećenja.

Prema rečima Majka Arijana koji je ispred Kfora bio zadužen za "Srebrnu sablju", cilj vežbe je sinhronizovanje njihovog delovanja sa drugim bezbednosnim institucijama na Kosovu i održavanje spremnosti vojnika Kfora.

„Kao što znate, Policija Kosova prva reaguje u slučaju incidenata. Onda imamo Euleks i snage Kfora koje deluju kao podrška, ali zajedničko delovanje tih snaga uvežbavamo „Srebrnom sabljom“. To činimo da bi osigurali uigranost snaga, međusobnu sinhronizaciju i komunikaciju“, kazao je Arijano.

U simuliranoj akciju suzbiljanja protesta učestvovali su pripadnici Kfora i misije Euleks.

Iako je bilo predviđeno, pripadnici Kosovske policije nisu prisustvovali današnjoj vežbi jer su u stanju pripravnosti zbog poslednjih dešavanja u Prištini.

Ovakve vežbe održavaju se jednom godšnje.Ostale vesti

Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021