Vesti
Društvo

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu

Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Osojane (Foto Radio Goraždevac)

Primopredaji su prisustvovali komandant KFOR-a Zapad pukovnik Marko Javarone, zamenik gradonačelnika opštine Istok, Ali Nimanaj, direktorka ambulante u Osojanu Dragana Pantić i CIMIC tim.

Zamenik gradonačelnika i direktorka ambulante u Osojanu izrazili su zahvalnost na dobijenom sistemu, navodeći da je koristan ne samo za smanjenje zagađenja vazduha, već i za smanjenje troškova električne energije i, pre svega, za garantovanje stalno dostupne energije, čak i u slučaju ponovljenih prekida u elektroenergetskoj službi zbog starosti lokalne infrastrukture.

Ovaj projekat je od posebnog značaja jer, pored povećanja korišćenja obnovljive energije, podržava i zdravstveni sektor i sektor etničkih manjina, s obzirom na to da selo Osojane naseljava srpska zajednica.

Italijanski kontingent misije KFOR, završetkom svojih projekata civilno-vojne saradnje, nastaviće da obezbeđuje ispunjenje zadatka misije prema diktatu rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija iz 1999. godine, kako bi se garantovala sloboda kretanja i i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023