Vesti
Društvo

KESCO pojašnjava martovski obračun utroška struje

Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom KESCO pojasnila je kako će se obračunati troškovi građana u martu, kada počinje obračun sa novim tarifama, na osnovu odluke Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) prenosi Koha.

KESCO pojašnjava martovski obračun utroška struje
Ilustracija (Foto Istock)

Odlukom je predviđeno da se svaki kilovat na tarifnom bloku od 800 kilovata na sat, plaća po novoj ceni, višoj nego do sada.

„Na osnovu odluke RUE, vaša potrošnja će biti podeljena u dva bloka, 0-800kVh i veća od 800kVh, a u dva dnevna intervala, dan i noć, ovi podaci će biti prikazani na vašem računu u četiri odeljka. Već je poznato da će se potrošnja u prvom bloku od 0-800kVh obračunavati po istim tarifama, dok će se potrošnja preko 800kVh obračunavati po novim tarifama. Dakle, uz povećane naknade biće plaćen samo deo iznad ovog troška. Ako je potrošač potrošio ukupno 900kVh, onda će sa prvim blokom platiti 800kVh, gde su cene nepromenjene i 100kVh sa visokim tarifama, obe podeljene čak i u okviru potrošnje dan/noć“, objasnili su iz  KESCO-a.

Prema obrazloženju, na računu potrošača biće označen prvi obračun sa A1/B1, što predstavlja visoku tarifu, u bloku do 800kVh. Dakle, računaće se koliko je potrošio uglavnom tokom dana, što je u zimskoj sezoni od 7 do 22 sata. Dok se troškovi koje kupci naprave nakon 22:00 do 7:00 iskazuju sa šifrom A2 / B1.

„Ovo predstavlja nisku tarifu, koja je ubedljivo najjeftinija u Evropi i među najjeftinijim u svetu“, navodi se u saopštenju.

„Potrošnja od 801kVh pa nadalje u visokoj tarifi, na primer tokom dana biće označena sa A1/B2, dok je potrošnja u niskoj tarifi označena šifrom A2/B2. Nakon procesa očitavanja, potrošnja po bloku će biti izračunata po odgovarajućim cenama. Konačna faktura će se obračunati dodavanjem fiksne tarife koja za potrošače u domaćinstvu iznosi 1,74 evra i PDV-a u iznosu od 8 odsto“, dodato je.

Prema prognozama, KESCO je saopštio da više od 78 odsto građana neće uopšte biti pogođeno povećanjem tarifa, jer imaju manju mesečnu potrošnju od tarifnog bloka.

Na kraju, ova kompanija je apelovala na štednju kako bi se olakšao teret građana i elektroenergetskog sistema.

 Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022