Vesti
Društvo

KEK: Formirana komisija za procenu štete u Kuzminu

Kosovska energetska korporacija (KEK) potvrdila je da se na području sela Kuzmin u opštini Kosovo Polje vrše geološka istraživanja radi pronalaska uglja i moguće eksploatacije lignita, saopšteno je RTV Kim iz ove kompanije. Direktor Odeljenja za odnose sa javnošću Skedner Bucoli navodi da je formirana Komisija za procenu štete na poljoprivrednim površinama meštana.

KEK: Formirana komisija za procenu štete u Kuzminu
Iskopavanja u području sela Kuzmin (Foto Kim)

Direktor Odeljenja za odnose sa javnošću Kosovske energetske korporacije (KEK) Skender Bucoli je u odgovoru na pitanja naše redakcije u vezi sa kopanjem bušotina na privatnim posedima meštana Kuzmina odgovorio da se u ovom podrčju vrše istraživanja “na ograničenim površinama”.

“U cilju geoloških i geomehaničkih istraživanja potencijalnih masa uglja u mogućem području eksploatacije lignita (tzv. južno područje), KEK sprovodi program istraživačkih bušenja u nekim veoma ograničenim površinama u katastarskoj zoni Kosovo Polje, shodno odluci Vlade Repubilke Kosovo (br. 10/57)”.

Bucoli navodi da je za realizaciju ovog programa, izdata licenca od strane Nezavisne komisije za rudnike i minerale (KPMM).

Na pitanje zbog čega se ipsitivanja vrše na privatnim posedima meštana za koje oni nisu dobili nikakvu nadoknadu, Bucoli kaže:

“S obzirom da je tokom implementacije ovog programa neophodan pristup nekim privatnim imovinama, od početka ove aktivnosti formirana je posebna komisija od strane KEK-a koja se bavi procenom i nadoknadom moguće štete koja može biti nanesena privatnim vlasnicima. U principu, svi vlasnici se unapred obaveštavaju o mogućim aktivnostima na njihovim privatnim imovinama”.

Pojedini vlasnici poljoprivrednih parcela su, međutim, u jučerašnjem razgovoru za RTV Kim kazali da nisu bili obavešteni o kopanju rupa, niti su dali bilo kakvu saglasnost.

Danas su, kako saznajemo, u selu bili predstavnici KEK-a koji su sa pojedinim vlasnicima izdali dokument za izvođenje radova. Međutim, u tim dokumentima nije naveden današnji datum već 20.12.2019. godine.

Direktor Odeljenja za javnost u KEK-u navodi da će sutra u Kuzminu biti održan sastanak sa meštanima “koji bi potencijalno mogli biti pogođeni ovom aktivnošću, vezano za postupke nadoknade eventualnih šteta”.

 Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020