Vesti
Društvo

KEDS traži povećanje cene struje od 30 do 40 odsto

KEDS je od Regulatorne službe za električnu energiju (RUE) zatražio povećanje cene struje od 30 do 40 odsto. Civilno društvo predlaže da se pređe na primenu blok tarifa, a građani ističu da bi takvo povećanje računa bilo pogubno po njihov životni standard.
KEDS traži povećanje cene struje od 30 do 40 odsto
Ilustracija (Foto Pixabay)

Službenik za komunikacije u KEDS-u Adljum Ramadani kaže da je njihov zahtev prema RUE rezultat povećanja uvozne cene struje.

"Mi smo podneli zahtev za vanredno preispitivanje cene, a isključivo pravo ima organ koji odlučuje, u ovom slučaju RUE. Mi kao KEDS i KESCO ne možemo da komentarišemo koliko će biti povećanje. U smislu zahteva koju smo podneli, to je povećanje cena negde oko 30 do 40 odsto. Naravno, konačnu odluku ili poslednju reč će reći RUE“, kazao je on.

Ramadani je dodao da potrošači trenutno imaju stabilno snabdevanje strujom i da se ne primenjuju restrikcije, ali ističe da je poslednjih dana povećana potrošnja struje zbog niskih temperatura.

„Sa smanjenjem temperature raste potrošnja, posebno kod onih koji se greju na struju. Njih je popriličan broj i to se, naravno, direktno odražava na elektroenergetski sistem. Međutim, do sada smo omogućili da snabdevanje bude stabilno. Pre nekoliko dana smo oborili rekord potrošnje koji je dostizao i do 1.250 megavata. Trenutno se uvoz obezbeđuje od strane KEK-a, KEDS-a i KESCO-a, tako da je potrošnja naših kupaca pokrivena. Sačekaćemo da vidimo kako će se to dalje odvijati, nalazimo se u energetskoj krizi“, rekao je on.

Rinora Gojani iz Balkan grin fondacije kaže da će doći do poskupljenja struje zbog poskupljenja uvoza, ali ističe da bi bilo bolje da su primenjivane blok tarife.

"U ovom slučaju RUE, pored preispitivanja cene energije, treba da preispita i ponovno uvođenje blok tarifa u sistem, kako bi građani koji manje troše malo manje plaćali, dok oni koji ne štede energiju, da im se naplaćuje skuplje. Blok-tarifa se pokazala kao dobar mehanizam, što potvrđuju i analize koje smo uradili kao civilno društvo. Zapravo, oko 81 odsto građana drugačije se ponašalo u vreme kada su bile blok tarife. Pozvali smo rukovodstvo RUE da ima fleksibilniji pristup ovome predlogu. Nećemo prestati da se zalažemo za ovo", kazala je ona.

Građani navode da će im poskupljenje struje biti neprihvatljivo, uz podsećanje da su nedavno poskupeli i prehrambeni proizvodi.

Osman Daku smatra da će poskupljenje struje otežati ionako tešku ekonomsku situaciju.

"Svaki artikal čija cena raste treba da prati prethodna analiza na osnovu čega dolazi do njenog povećanja, uzimajući u obzir prihode koje građani imaju, kolika primanja imaju, koliki je budžet, kolika je njihova mogućnost da sebi priušte to povećanje cene. Što je cena veća, to je standard niži“ , kazao je on.

Pranvera Rufati se slaže da će poskupljenje struje negativno uticati na životni standard.

“Zna se kakav standard ima naše stanovništvo, posebno penzioneri. To će veoma negativno će uticati na standard stanovništva“, rekla je ona.

Enver Hoti je dodao da institucije ne vode računa o standardu građana Kosova.

"Standard je veoma nizak i svako minimalno povećanje obara stanovništvo na oba kolena“, smatra on.

U međuvremenu, povećanje cena električne energije i vraćanje blok tarifa su samo neki od predloga koje Regulatorna kancelarija za energiju na Kosovu (RUE) razmatra. Više detalja će biti poznato početkom februara.Ostale vesti

Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022
IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022
Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

  • 16.05.2022
Otvoren link za prijavu mladih za drugi krug pomoći od 100 evra
Prijave za pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra, počele su u ponoć na sajtu Uprave za trezor i trajaće do 31. maja.
  • 16.05.2022
Opsednuti fizičkim izgledom više nego ikada, a nikad više gojaznih osoba
Gojaznost nije nov problem. Od sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, smatra se da je broj osoba sa prekomernom težinom porastao tri puta. Tokom pandemije Kovida-19, možda smo samo postali svesniji tog problema...
  • 16.05.2022