Vesti
Društvo

KEDS poziva potrošače da štede struju

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) saopštila je da su povećana tražnja i smanjenje proizvodnje izazvali skok cena električne energije širom Evrope i da je duboka energetska kriza u Evropi zahvatila i Kosovo.

KEDS poziva potrošače da štede struju
Ilustracija (Foto Thinkstock)

„Pored enormnih cena, potreba za električnom energijom značajno je ograničila i komercijalne mogućnosti. Na tenderima koje smo nedavno održali, u većini slučajeva nismo prihvatili nijednu ponudu. U slučaju ponude, ispisuju se ekstra visoke cene prema tržišnim uslovima“, navodi sa u saopštenju KEDS-a.

Prema podacima KEDS-a, u prvoj nedelji jula cena na mađarskoj berzi bila je 348 evra po megavatu, dok je u poslednjoj nedelji cena porasla na 735 evra, te da takvi skokovi cena već leti čine situaciju veoma nesigurnom.

KEDS je pozvao potrošače „da stvore mehanizme uštede i da grejanje svojih životnih prostora usmere iz alternativnih oblika za sezonsku zimu“.

Potrebe za električnom energijom Kosova premašuju proizvodne kapacitete, posebno tokom zime.

Kosovo ima kapacitet da proizvede oko 800 megavata na sat, dok njegove potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavata na sat. Ovu razliku obično uvozi iz inostranstva.

Na osnovu statistike institucija na Kosovu, domaćinstva su glavni potrošači ukupne električne energije proizvedene u zemlji.

Kancelarija regulatora energetike na Kosovu je 8. februara ove godine odobrila skuplje tarife za struju, za koje se navodi da će važiti do 31. marta 2023.

Poskupljenje je, međutim, pogodilo samo one potrošače koji troše preko 800 kilovata na sat, u roku od mesec dana.

Kancelarija regulatora energije na Kosovu je ranije, početkom godine dala preporuke o tome kako da uštedi na električnoj energiji.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022