Vesti
Društvo

KEDS poziva na uštedu električne energije, potrošnja veća za 12 odsto

Sa padom temperatura raste i potrošnja električne energije. U poređenju sa istim periodom prošle godine, potrošnja električne energije povećana je za 12 odsto, saopšteno je iz Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).
KEDS poziva na uštedu električne energije, potrošnja veća za 12 odsto
Ilustracija (Foto Unsplash)

"Do povećanja potrošnje došlo je od početka ove nedelje zbog zahlađenja, zbog kojeg su potrošači već počeli da se greju na struju. Ovo rekordno povećanje potrošnje električne energije otežaće rad elektroenergetskog sistema u zemlji", navode iz KEDS-a.

KEDS apeluje na građane da ne koriste struju za grejanje, već da nađu druge alternative. Istovremeno, pozivaju da se što više štedi struja, "kako bismo lakše prezimili".

"Cene na svetskim tržištima vrtoglavo rastu i zbog toga je tokom zime potrebno kupovati velike količine struje iz inostranstva da bi se zadovoljila puna potražnja, jer domaća proizvodnja nema dovoljan kapacitet. Što je potražnja manja, manje je potrebno uvoziti struju. Kupovina po ovim cenama je veoma teška i nedostupna za lokalnu privredu", dodaje se u saopštenju.

Dalje se navode primeri kako smanjiti potrošnju struje.

"Izbegavajte grejanje na struju, ne palite svetla bez potrebe, koristite mašine za pranje veša posle 23 časa u letnjoj sezoni i posle 22 časa u zimskoj sezoni, uključujte bojler po potrebi", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022