Vesti
Društvo

KEDS: Isključite kućne aparate iz utičnica kada nema struje

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) je saopštila da su na mnogim lokacijama njihove ekipe prinuđene da u potpunosti menjaju transformatore, niskonaponske panele i razvodne kablove jer su "oštećeni zbog preopterećenja". Potrošači se putem aplikacije i sajta KEDS-a mogu upoznati unapred sa rasporedom restrikcija.
KEDS: Isključite kućne aparate iz utičnica kada nema struje
Ilustracija (Foto Pixabay)

"KEDS ljubazno apeluje na potrošače da što racionalnije koriste struju i da, kada su bez napajanja, isključe kućne aparate iz utičnica kako bi elektroenergetski sistem kada počne vraćanje potrošača na mrežu bio stabilniji i ne bi dolazilo do problema izazvanih eventualnim preopterećenjima", navodi se u saopštenju KEDS-a koje je prenela Gazeta Ekspres.

Platforme za obaveštenja potrošača o ograničenjima električne energije

Sa početkom primene ograničenja električne energije za potrošače, KEDS je aktivirao platforme za informisanje potrošača.

"Ove platforme se ažuriraju svakodnevno u ranim jutarnjim satima sa listama svih kupaca podeljenih u grupe", saopštili su iz KEDS-a.

U aplikaciji eKesco, nakon što korisnik registruje svoje podatke, on će dobijati automatska obaveštenja za sve što se odnosi na njegovo/njeno brojilo, pa i obaveštenja o ograničenjima koja se primenjuju zbog energetske krize.

Druga platforma sa informacijama u realnom vremenu o trenutnom nestanku struje je mapa predstavljena na veb stranici KEDS-a. Potrošač mora da označi adresu stanovanja na mapi kako bi dobio informaciju o rastrikcijama na toj adresi.

Uputstva za pristupanje platformama mogu sa pronaći OVDE i OVDE.

U rejonu Čaglavica 3 koji obuhvata Čaglavicu i Laplje Selo, restrikcija je za danas predviđena u periodu od 12.00 do 14.00 sati.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022