Vesti
Društvo

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Nakon više od dva meseca od početka pandemije, na Kosovu su juče počeli sa radom kafići i restorani. Naša televizijska ekipa je zabeležila da se u pojedinim lokalima u Gračanici ne poštuju zdravstvene preporuke, a vlasnici lokala su nam potvrdili da nisu na vreme obavešteni o tome koje su to mere koje oni i njihovi gosti moraju da poštuju.

Sa druge strane, Aritonović ističe da su inspekcijski službenici počeli da obilaze lokale, a već prvog dana, uručene su kazne za nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima nije poštovana mera socijalne distance, preporuke o dezinfekciji, nošenja maski i rukavica.

„Svi oni (vlasnici lokala) su obavešteni na vreme da moraju da dezinfikuju objekte pre nego što krenu sa radom i da se poštuje propisana distanca. Ukoliko se ne budu poštovala pravila onda ćemo, u skladu sa odredbama Vlade Kosova, da kažnjavamo te objekte koji nisu poštovali uredbu. Već imamo nekoliko kazni, ali ćemo videti kako će se dalje nastaviti“.

Aritonović je kazao da su kazne za nepoštovanje preporuka Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje visoke. „Mi smo do sada imali nekoliko kazni po 1.500 evra, ali te kazne mogu da budu i do 8.000 evra. Problem je i što je malo nejasna situacija oko ovih mera, nismo dobili sve propise vlade, ali očekujem da to sve stigne danas službeno“.

Na pitanje da li će Inspekcijske službe Gračanice sporovoditi i odluku Ministarstva ekonomije o uklanjanju robe iz Srbije na kojoj ne stoji deklaracija „Republika Kosovo“, Aritonović kaže da Odeljenje inspekcije „nije dobilo nikakav službeni dopis“. Sve odluke će, kaže, doneti kada u opštinu bude stigao zvanični dokument o tome.Ostale vesti

Srpske NVO pozivaju EU da insistira na osnovnim vrednostima u Srbiji
S pravom se može očekivati da će rezultati izbora u Srbiji od 21. juna dovesti do političke krize, dok je poverenje u vladinu politiku borbe protiv pandemije poslednjih nedelja pretrpelo ozbiljan udarac, navodi se u pismu sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje je juče upućeno na adresu institucija EU.
  • 14.07.2020
Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020