Vesti
Društvo

Kazne vozačima koji nemaju nalepnice na tablicama iz Srbije

Policija na Kosovu od danas će kažnjavati vozače automobila sa registarskim oznakama iz centralne Srbije ukoliko nemaju nalepnice preko delova tablica, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini. Nalepnice za registarske tabilce su za jednokratnu upotrebu.
Kazne vozačima koji nemaju nalepnice na tablicama iz Srbije
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto Kim)

Upućen je poziv svim građanima da preuzmu nalepnice u centrima za registraciju vozila ili u najbližim policijskim stanicama, na osnovu odluke nakon dogovora Beograda i Prištine u Briselu o registracionim oznakama.

Prema tački dva sporazuma, u centralnoj Srbiji i na Kosovu pokrivaće se elementi državnosti na registarskim oznakama automobila.

Prelepljivanje delova tablica počelo je 4. oktobra, a trajaće šest meseci, i u tom roku radna grupa Beograda i Prištine trebalo bi da pronađe trajno rešenje za automobilski saobraćaj.

Upućeni u problematiku kaznenih propisa na Kosovu ističu da ne postoji zakonska regulativa koja precizira i odnosi se na vrstu prekršaja koji bi navodno bio počinjen ako na vozilu sa tablicama iz centralne Srbije nema nalepnica.

Spekuliše se da bi kazna za ovaj prekršaj iznosila 30 evra.

Nalepnice za registarske tabilce su za jednokratnu upotrebu

Procedura kretanja vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu ovih dana je zbunila građane. Da li se stikeri skidaju, pa čuvaju ili se možemo kretati po centralnoj Srbiji sa njima?

U telefonskom razgovoru sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na administrativnom prelazu Jarinje novinarska ekipa Radio KM saznala je da se nalepnice uklanjaju na samom prelazu.

“Kada stignete do našeg punkta, prestrojavate se u desnu traku, gde ste u obavezi da nalepnice uklonite. Dakle, ne možete se kretati po centralnoj Srbiji sa prekirivenim simbolima na registarskim oznakama”, kažu sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prilikom povratka na Kosovo procedura je ista kao da po prvi put uzimate nalepnice.

“Nema potrebe da jednom uklonjene nalepnice čuvate, svaki put ćete dobiti nove”, kažu nadležni.Ostale vesti

Vlada Kosova izdvojila sredstva za isplatu 100 evra privatnom sektoru
Vlada Kosova je na današnjoj sednici odobrila izdvajanje 35 miliona evra za sprovođenje obećanja da će obezbediti 100 evra za sve zaposlene u privatnom sektoru sa mesečnom platom do 1.000 evra.
  • 25.05.2022
Nezadovoljni nagoveštavaju iseljavanje, Vučić poslednja nada
Osim mnogobrojnih problema koje na Kosovu svakodnevno dele radno angažovani i oni koji to nisu, zajedničko im je i to da rešenja očekuju lično od predsednika Srbije. Učesnici debate "Problemi pojedinih zaposlenih i nezaposlenih ljudi na Kosovu" u Medija centru u Čaglavici su poručili da odustajanja od borbe za njihova prava nema, kao i da su spremni za odlaske u Beograd, štrajkove glađu, ali i iseljavanje sa Kosova i sudske procese u Strazburu. 
  • 25.05.2022
Za obnovu Bogorodice Ljeviške 60 miliona dinara
Kancelarija za Кosovo i Metohiju obezbedila je 60 miliona dinara za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je teško stradala tokom martovskog progroma 2004. godine, saopštio je danas direktor Кancelarije za КiM Petar Petković.
  • 24.05.2022
Osojane: Blokirana i zgrada škole
U povratničkom selu Osojane, pored zgrade Privremenog organa za Istok, od jutros je blokirana i zgrada škole. Nastave za oko 50 osnovaca i 15 srednjoškolaca danas nije bilo.
  • 24.05.2022
Ponovo dojava o podmetnutoj bombi u PU

Rektorat Prištinskog univerziteta danas je u podne po drugi put dobio lažnu dojavu o podmetnutoj bombi, prenosi Kallxo. Informaciju je potvrdila kosovska policija.

  • 24.05.2022
Finansijska nestabilnost i bezbednost i dalje najveći problemi novinara

Položaj medija na Kosovu, ekonomska održivost kao i sve veći broj pretnji i napada na novinare su najveći problemi medija, slažu se panelisti debate “Medijske slobode i ekonomski položaj novinara na Kosovu” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 24.05.2022