Vesti
Društvo

Kazne vozačima koji nemaju nalepnice na tablicama iz Srbije

Policija na Kosovu od danas će kažnjavati vozače automobila sa registarskim oznakama iz centralne Srbije ukoliko nemaju nalepnice preko delova tablica, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini. Nalepnice za registarske tabilce su za jednokratnu upotrebu.
Kazne vozačima koji nemaju nalepnice na tablicama iz Srbije
Prelepljivanje simbola Srbije na registarskim tablicama (Foto Kim)

Upućen je poziv svim građanima da preuzmu nalepnice u centrima za registraciju vozila ili u najbližim policijskim stanicama, na osnovu odluke nakon dogovora Beograda i Prištine u Briselu o registracionim oznakama.

Prema tački dva sporazuma, u centralnoj Srbiji i na Kosovu pokrivaće se elementi državnosti na registarskim oznakama automobila.

Prelepljivanje delova tablica počelo je 4. oktobra, a trajaće šest meseci, i u tom roku radna grupa Beograda i Prištine trebalo bi da pronađe trajno rešenje za automobilski saobraćaj.

Upućeni u problematiku kaznenih propisa na Kosovu ističu da ne postoji zakonska regulativa koja precizira i odnosi se na vrstu prekršaja koji bi navodno bio počinjen ako na vozilu sa tablicama iz centralne Srbije nema nalepnica.

Spekuliše se da bi kazna za ovaj prekršaj iznosila 30 evra.

Nalepnice za registarske tabilce su za jednokratnu upotrebu

Procedura kretanja vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu ovih dana je zbunila građane. Da li se stikeri skidaju, pa čuvaju ili se možemo kretati po centralnoj Srbiji sa njima?

U telefonskom razgovoru sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na administrativnom prelazu Jarinje novinarska ekipa Radio KM saznala je da se nalepnice uklanjaju na samom prelazu.

“Kada stignete do našeg punkta, prestrojavate se u desnu traku, gde ste u obavezi da nalepnice uklonite. Dakle, ne možete se kretati po centralnoj Srbiji sa prekirivenim simbolima na registarskim oznakama”, kažu sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prilikom povratka na Kosovo procedura je ista kao da po prvi put uzimate nalepnice.

“Nema potrebe da jednom uklonjene nalepnice čuvate, svaki put ćete dobiti nove”, kažu nadležni.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021