Vesti
Društvo

Kavčić: Za dve godine besplatni udžbenici iz svih predmeta, a onda i za srednju

Profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije koja promoviše besplatne udžbenike, kaže za N1 da se takvi udžbenici koriste u 350 osnovnih škola u Srbiji, a da je cilj da i učenici srednjih škola dobiju mogućnost da koriste besplatne udžbenike.
Kavčić: Za dve godine besplatni udžbenici iz svih predmeta, a onda i za srednju
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kampanja za besplatne udžbenike koju je pokrenuo univerzitetski profesor Alek Kavčić, uzburkala je duhove, bila je povod i za sudske tužbe. Besplatni udžbenici stigli su u brojne škole, ali pokretač inicijative i osnivač Fondacije ne planira da se tu i zaustavi.

„Od 1.200 osnovnih škola, besplatni udžbenici sa našeg sajta koriste se u 350 od 1.200 škola. Postoji 20-ak škola u kojima se koriste masivno, a čitava opština Šid je preška na naše udžbenike“, rekao je Kavčić u "Danu uživo" na N1.

Pojašnjava da je u pitanju dobrotvorna organizacija, a da je njihova misija da svakom osnovcu budu dostupni besplatni udžbenici.

„Naša misija je da napravimo udžbenike, da oni dobiju odobrenje Ministarstva prosvete i tako odobrene stavljamo na internet da budu dostupni svima. Za štampani oblik radimo kao uslugu građanima i dobijaju ih po potceni štampe, a to je negde oko 2,2 din po stranici, prosečan udžbenik košta oko 300 dinara, a sve što se može naći na internetu je besplatno“, naglasio je.

Na pitanje da li je zadovoljan akcijom, kaže da jeste.

„Naravno da jesmo. Naše je da udžbenike napravimo, 70 do 80 posto pokrivenosti školskog imamo. Pravimo nove udžbenike i za dve godine ćemo pokriti celo osnovno obrazovanje. A radicemo ih i za srednju školu. Videli smo najave da će i srednja škola biti obavezna od 2030. godine“, napominje.

Govoreći o sukobu sa nekim izdavačima, kaže da je to - završen proces.

„Sudski postupak je završen, dobili smo presudu, ja sam oslobođen terena. Izdavačka kuća Klet me je tužila, ja sam na sudu izneo svoje dokaze, a davao sam izjave i po medijima, govorio sam o nekim nedozvoljenim radnjama koje su lansirale nemački Klet na srpsko tržiste“, izjavio je Kavčić.Ostale vesti

Dobrotin: Petočlana porodica Trajković uskoro u novom domu

U Dobrotinu je na treći dan Svete Trojice, seoske slave ovog mesta, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio kamen temeljac za izgradnju kuće petočlanoj porodici Trajković.

  • 06.06.2023
Američki KFOR i Leposavci odmerili snage u vuči konopca
Ispred zgrade opštine u Leposaviću, građani koji protestuju već deseti dan – juče su označili početak ovogodišnjih Radničkih igara, tradicionalne manifestacije koja se u ovoj opštini održava. U ovim igrama danas su im se pridružili i pripadnici američkog KFOR-a.
  • 06.06.2023
Od ljubavi prema tradiciji do venčanja u Prizrenu u narodnoj nošnji iz Sirinićke Župe
Zbog ljubavi i poštovanju prema tradiciji i običajima, Bojan Tomić iz Štrpca, inače novinar, i njegova izabranica Jasna Janićijević venčali su se u Prizrenu u narodnoj nošnji.
  • 06.06.2023
Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023