Vesti
Društvo

Karate klub „Senši“: Kako do crnog pojasa

Red, rad i disciplina – ključne su reči u karate klubu „Senši“. Ovde se osim odbrane uči i ljubav, tolerancija, staloženost. Koliko su dobri učenici najbolje govore brojne nagrade koje osvajaju.
Karate klub „Senši“: Kako do crnog pojasa
Trening karate kluba "Senši" (Foto Kim)

Karate klub „Senši“ („Ratnik“) u Lapljem Selu trenutno broji oko 40 aktivnih vežbača sa centralnog Kosova. Najmlađi član ima pet godina. Osnivač i trener Milan Rašić (31) počeo je da trenira sa deset godina u karate klubu „Sloga“ u Kraljevu. Danas sa 21 godinu iskustva svoje znanje prenosi na mlađe.

„Karate klub `Senši` sam osnovao pre 11 godina. Počeli smo sa treninzima u Lepini, gde je sedište kluba, međutim, zbog interesovanja klub se proširio i na Dobrotin, Gračanicu, Laplje Selo, radili smo i u Velikoj Hoči i Pasjanu. Trenutno radimo samo u Lapljem Selu, jer smo sve sveli na centar, imamo ovu salu koja nam je dostupna 24 sata za rad. Tako da smo je opremili onako kako nam odgovara“, kazao je on.

Rašić je zvanje majstor karatea i crni pojas stekao 2005. godine.

„Crni pojas u karateu predstavlja početak vežbanja karatea, malo zvuči nelogično, vežbati pet do sedam godina da dođete do crnog pojasa i onda počinjete da vežbate karate. Tada počinjete sebi da ispravljate greške, učite na svojim i tuđim greškama, do tada vam je sve uvod u nešto što počinjete da vežbate, a ta istrajnost od pet do sedam godina je ta ljubav prema karateu i mnogo malo ljudi ostane u karateu da bude majstor i dalje napreduje“, rekao je Rašić.

Disciplina red i rad, pored ljubavi, ključni za vežbanje ove borilačke veštine, kaže učitelj.

„Karate je dosta neprofitabilan, ne možemo da zaradimo do njega, radimo iz ljubavi, učimo sebe da se odbranimo, da budemo bolji ljudi, staloženiji, mirniji“, naveo je Rašić i dodao da je svoj cilj već postigao.

„Postigao sam svoj cilj pretprošle godine kada sam uvežbao dva člana koja su položila za crni pojas. Polaganje je trajalo oko šest sati i bili su najbolji. To je moj najveći uspeh, sada imamo braon pojaseve koji se spremaju za crni i nadam se da će i oni opravdati vežbanje za koje su se dosad zalagali i mislim da će to biti još jedan ponos i dika ovog kluba“.

Iako ima tek 14 godina Isidora Stojanović već ima zvanje pomoćnog trenera. Karate trenira već osam godina. Na pitanje, zašto se baš odlučila za borilačku veštinu, Isidora odgovara:

„Nisam birala, nisam ni znala da klub postoji, mama i tata su me upisali na karate iz zdravstvenih razloga, da bi se bavila sportom. Na počeku me nije privlačilo, devojčica sam, ali vremenom sam zavolela. Trenutno sam braon pojas i pripremam se da polažem za crni, želja mi je da položim“, kaže Isidora koja se do sada okitila sa 42 medalje.

Andrija Vasić je nosilac plavog pojasa. Cilj mu je, kako kaže, da ostane u ovom borilačkom sportu, ali i da dostigne crni pojas.

„Plavi pojas koji nosim predstavlja veliki stepen učenja u karateu, ali pokazuje i da postoji nešto iznad, a to je put ka crnom pojasu. Karate mi se sviđa zato što nije ograničen, kao na primer fudbal, gde postoji samo jedna vrsta meča, u karateu neko može da se opredeli za borbe, a neko za kate (borbe sa zamišljenim protivnikom). Ovde imamo i kondicione treninge, tako da se može steći kondicija i umeće čak i za druge sportove. Preporučljivo je da se deca upisuju na karate, a ukoliko im se ne sviđa biće spremni i za neki drugi sport“, kazao je Andrija.

Desetogodišnja Marija Stojanović iz Livađa četiri godine je član karate kluba „Senši“ i nosilac je naradžastog pojasa.

„Narandžasti pojas označava koliko znam u karateu, koliko sam poteza naučila. Na takmičenju u Kraljevu osvojila sam drugo mesto i srebrnu medalju. Ovde je lepo, trener voli da se šali sa nama, ponekad bude strog, ali to je za naše dobro“, rekla je Marija.

Nosilac zelenog pojasa dvanaestogodišnji Petar Stojanović iz Lapljeg Sela, karate trenira već osam godina.

„Počeo sam da treniram sa četiri godine, bio sam mali i hteo sam da probam ali mi se sport svideo i nastavio sam da treniram. Ovde nemamo klasične treninge iz karatea, već se i zabavljamo, imamo i „Igre bez granica“ jednom godišnje. Ovde se svašta nešto dešava i može da se nauči. Ovo je sport za odbranu ukoliko nas neko napadne“, naveo je Petar.

Želja da se takmiči navela je devetogodišnju Stašu Stanojević iz Suvog Dola da se upiše na karate.

„Na treningu radimo kate (borbe sa zamišljenim protivnikom) i različite tehnike. Moj cilj je da postanem najbolja i dobijem crni pojas“, kazala je Staša.

Sa nedavno održanog takmičenja „Kraljevački pobednik“, karate klub „Senši“ koji je učestvovao sa 20 takmičara, vratio se sa 22 medalje, 5 zlatnih, 6 srebrnih i 11 bronzanih i sve to zbog reda, rada, discipline, a najviše zbog ljubavi prema ovom borilačkom sportu.

 Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021