Vesti
Društvo

Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke

Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Reka Gračanka (Foto Kim)

Na vanrednoj sednici SO Gračanica predstavljen je i usvojen izveštaj o radu tržišne, sanitarne, komunalne i inspekcije za zaštiti životne sredine. Kako je rečeno, prihodi inspekcije su uvećani za 100 %.

“Najbolji pokazatelj koliko je neki sektor dobro radio je kretanje finansija. Primetan je finansijski uspon u 2021. godini od naplata kazni radom inspekcije ostvarena je dobit od 22.516 evra. To je odeljenje inspekcije doprinelo u inkasiranje budzeta Opštine Gračanica. Ta suma novca će se uložiti u igrališta i obdaništa“, kazala je Stojanovićeva.

Međutim, osim pohvala na sednici su se našle i problematične ekološke teme.

Predstavljajući izveštaj o radu, direktorka Odeljenja inspekcije osvrnula se na problem jalovine iz rudnika Kišnica i zagađenja reke Gračanke.

“Znate da jalovina kao mesto pripada rudniku Trepča, ono što je bitno jeste da kao građani i vi kao odbornici, ali i ja kao direktor predstavimo građanima situaciju. Rečna korita nam nisu zavidnom stanju, da Preoce i Laplje Selo i dalje imaju problem sa nesnosnim smradom. Ono što vam sa ovog mesta tvrdim jeste da je inspekcija uradila sve”, rekla je ona.

I odbornik Ljubiša Karadzić je ukazao na problem nesnosnog smrada iz reke Gračanke. Naglasio je da voda često menja boju te predložio da se ponovo obave analize vode.

“Ja bih pitao da li se nešto radi povodom “mleka” koje se sipa u Gračanku između Gračanice i Lapljeg Sela? Poznato mi je da je Odeljenje javnih službi prošle godine napravilo takozvane lagune, gde se kanalizacija iz Ajvalije izliva prema Gračanki i mislim da je tu jednostavnije da se uzmu mere vode koje izlaze direktno iz kanalizacione mreže iz pravca Prištine, tj. Ajvalije. Mnogo je lakše uzeti uzorke. Moguće je jer je nizak tok reke, suša, kanalizacija, ali nemoguće je da reka menja boje na nedeljnom nivou”, kazao je Karadzić.

Karadžić je kazao da meštani ova dva sela najavljuju radikalnije poteze.

“Strpljenje meštana Lapljeg Sela i Preoca je na izmaku, ljudi najavljuju okupljanja i proteste“, kazao je Karadžić.

Jelena Stojanović tvrdi da su preduzete sve mere, kao i da je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić insistirala da se formira Radna grupa koja će se baviti tim problemom.

“Kao ispekcija bili smo dužni da pozovemo Institut za javno zdravlje, da dođu laboranti, da na tri različita mesta uzmemo uzorke. Uzrorci su stigli, testovi su stigli. Ti testovi pokazuju da tu nema biohemijskog sastava, da analiza pokazuje da to nije ovaj štetno za zdravlje ljudi, da to nije štetno za zdravlje okoline”, kaže Jelena Stojanović.

Ona je dodala da će analize ponovo biti urađene.

Na istoj sednici direktor Odeljenja za budžet i finansije Slaviša Ničić je kazao da je pripremljen strateški dokumenat koji se odnosi na središnji okvir budžeta za period od 2023. do 2025. godine.

“Moram da naglasim da je došlo do male promene. Za 2024. godinu opšti grant za obrazovanje smanjen za 1.779 evra i za 2025. godinu na 3.567. Što se tiče sektora obrazovanja, smanjena je kategorija robne usluge da bi uklopili budžet za celu godinu“, kazao je Ničić.

Na predlog predsedavajućeg Skupštinom Milana Dimitrijevića formirana je Radna grupa za izradu akcionog plana za transparentan proces finansiranja koja obuhvata devet članova koji su delom predloženi od strane Optine Gračanica, a delom izabrani iz redova odbornika.Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022