Vesti
Društvo

Kante pune smeća. Ponovo problemi sa licencama komunalaca

Skoro dve nedelje, Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ ne iznosi smeće iz dvorišta meštana. Meštani su razočarani, a u tom preduzeću koje funkcioniše u okviru PO Priština nas upućuju na kosovsku opštinu Gračanica.
Kante pune smeća. Ponovo problemi sa licencama komunalaca
Ilustracija (Foto Kim)

U dvorištima meštana Gračanice iz dana u dan se sakuplja sve više smeća, a nadležni ne daju objašnjenja zašto ga komunalci ne iznose.

Direktor JKP „Komunalac“ Dragan Stević nije hteo da iznosi informacije o tome, već nas je uputio na direktora javnih službi u opštini Gračanica Vladicu Trajkovića.

Trajković, međutim, kaže da je Opštini Gračanica iz Ministrastva za životnu sredinu u Vladi Kosova rečeno da na lokaciji na Padalištu koja je pretvorena u deponiju više nije dozvoljeno da se iznosi smeće i da će ona biti pretvorena u zaštićenu zonu, tačnije nacionalni park. Trajković je za RTV Kim rekao da je opština dobila nalog da deponiju na Padalištu ugasi. Za to vreme se traži rešenje, uverava Trajković.

„Angažovali smo privatnu kompaniju koja je smeće sa Padališta nosila za Obilić . „Komunalac“ nema licencu za to. „Komunalac“ već oko 7 do 8 dana ne iznosi smeće i zbog toga smo se mi dogovorili sa kompanijom „Pastrimi“ koja ima licencu na teritoriji Opštine Gračanica, da u toku ove nedelje očisti smeće ljudima, da se ne bi gomilalo po dvorištma“, rekao je Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Uprkos tome što nema licencu, Komunalac je do sada redovno iznosio smeće, a meštani su za to plaćali usluge od 450 dinara na mesečnom nivou. To smeće bi potom iz albanske kompanije „Pastrimi“, koja ima licencu, odvozili na deponiju u Obiliću.

Međutim, Trajković napominje da će građani od sada „račune plaćati onima koji budu vršili usluge iznošenja đubra“.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021