Vesti
Društvo

Kandidat za glavnog tužioca Kosova zatražio ocenu ustavnosti postupka

Kandidat za glavnog tužioca Kosova Šćipdon Fazliu podneo je  žalbu Ustavnom sudu kojom je zatražio ocenu ustavnosti postupka u procesu izbora za mesto glavnog tužioca.
Kandidat za glavnog tužioca Kosova zatražio ocenu ustavnosti postupka
Priština (Foto Kim)

"Zahtevom smo osporili proceduru izbora za mesto glavnog tužioca, odnosno odluke 212. sednice Tužilačkog saveta Kosova od 6. aprila 2022. godine“, napisao je na fejsbuku advokat Fazljiua, Fljakom Sulejmani.

Fazliu tvrdi da je Tužilački savet Kosova, tokom procesa izbora za mesto glavnog tužioca, povredio Ustavom zagarantovana prava podnosioca zahteva, odnosno pravo na pravično i nepristrasno suđenje, pravo na pravni lek, pravo na jednakost pred zakonom, pravo glasa i učešća, pravo na sudsku zaštitu prava iz Ustava Kosova, kao i druga prava definisana zakonom i međunarodnim konvencijama.

U trci za poziciju glavnog tužioca bili su: Armend Hamiti, Blerim Isufaj, Kujtim Muniši, Luljzim Sulejmani i Ščipdon Fazliu, a Tužilački savet Kosova (TSK) je jednoglasno glasao za Blerima Isufaja za novog glavnog tužioca.

Ovoj odluci TSK-a, primedbama na postupak izbora glavnog tužioca su se usprotivili ambasade SAD i Nemačke kao i predstavnici civilnog sektora koji su bili deo nadgledanja procesa.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani koja treba dekretom da imenjuje novog glavnog tužioca to još uvek nije učinila i najavila je da će sprovesti konsultacije sa predstavnicima civilnog društva koji su pratili proces kao i sa drugim zvaničnicima i osobama za koje smatra da mogu doprineti rešenju tog pitanja.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022