Vesti
Društvo

Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku

Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Nikušor-Alina Čokanea (Foto KoSSev)

Donaciju je uručio šef ove Kancelarije, Nikušor-Alina Čokanea (Nicușor-Alin Ciocănea), dok je opremu primio direktor sportsko-rekreativnog centra „Zubin Potok“ Igor Ivković.

Čokanea je kazao za portal KoSSev da je ova donacija projekat Rumunske agencije za saradnju i međunarodni razvoj (RoAid), te da je ovaj projekat trebao da se realizuje još prošle godine.

„Ovaj projekat je trebao da se završi prošle godine u decembru, ali zbog situacije koja se dešavala na Severu, mi smo pokušali da to završimo danas“, naveo je Čokanea za KoSSev.

Ova donacija sadrži opremu za trening za decu, kao i lopte za odbojku, košarku, fudbal, pa čak i za futsal, kazao je on i dodaje:

„Mi smo smatrali da damo ovu opremu, jer naš projekat cilja upravo razvoj ljudi i celokupnog društva“.

Ovo nije prvi put da Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini donira sredstva na teritoriji Kosova.

Početkom novembra prošle godine, ova Kancelarija je, a takođe u saradnji sa agencijom RoAid, uručila donaciju u vrednosti od pet hiljada evra crkvi „Sveti Nikola“ u Prištini, kojom se restaurirao zvonik ove crkve.

Takođe, krajem prošle godine, ova institucija i agencija donirale su vrtiću „Šarsko lane“ u Štrpcu sredstva u iznosu od oko 16 hiljada evra za nabavku agregata.

Ova Kancelarija, navodi Čokanea, i u 2023. godini planira još akcija i donacija, a jedan od planiranih projekata je i pomoć mediju – „Radio Goraždevac“, kojima planiraju da prošire prostorije.

Šef ove Kancelarije ujedno poručuje da ovim projektima pomažu i srpsku i albansku stranu.

„Išao sam u Peć i pričao sam sa gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem i on je predložio da se sredi vatrogasna stanica u vidu nameštaja i opreme, ali se još uvek pregovara“, naveo je on i dodao da se takođe sastao i sa gradonačelnikom Lipljana:

„Razgovarao sam i sa gradonačelnikom Lipljana o renoviranju škole u ovom gradu, kao i donacijama u vidu laptopova i tableta“.

Poručuje da im nije cilj da se mešaju u politiku i naglaša da su ovo stvari koje su potrebne ljudima.

„To je meka moć, mi ne želimo da se mešamo u politiku, ovo su sve stvari koje trebaju ljudima“, naglašava Čokanea.

Šef Kancelarije za vezu Rumunije u Prištini naglašava za KoSSev da, iako Rumunija ne priznaje Kosovo kao državu, oni žele da podrže sve zajednice.

„Iako je pozicija Rumunije da ne priznaje nezavisnost Kosova, mi želimo ovde da imamo ovakav balansiran pristup, a posebno naša Kancelarija za vezu u Prištini“, zaključuje Čokanea za KoSSev.Ostale vesti

Studenti koji se protive evropskom sporazumu učestvovaće u blokadama institucija
Studenti više fakulteta večeras su sa protesta u centru Beograda najavili da će se zbog fracusko-nemačkog plana za Kosovo okupiti na blokadama državnih institucija, koje su za petak, 24. mart najavile parlamentarne stranke okupljene kao „Državotvorna opozicija“.
  • 21.03.2023
Mojsilović i Ristuća o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu
Komandant KFOR-a general-major Angelo Mikele Ristuća razgovarao je u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS) generalom Milan Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i ishodu sastanka u Ohridu. 
  • 21.03.2023
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
  • 21.03.2023
Kosovska policija poslala prvog oficira za vezu u EUROPOL
Kosovska policija saopštila je da je poslala prvog oficira za vezu u međunarodnu organizaciju EUROPOL.
  • 21.03.2023
Borba protiv diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu
Dan borbe protiv diskriminacije se obeležava svakog 1. marta, a 21. marta se obeležava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Obeležavanje ovih datuma ima za cilj da ukaže na diskriminaciju koja se odnosi na prihode, godine, zdravstveno stanje, profesiju, invaliditet, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rasnu, etničku i versku pripadnost.
  • 21.03.2023
Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023