Vesti
Društvo

Kancelarija za KiM donirala mašine poljoprivrednicima u Leposaviću

Poljoprivrednicima u opštini Leposavić podeljena su podsticajna sredstava za podršku razvoju njihove delatnosti. Mašine su donacija iz programa Kancelarije za KiM za razvoj poljoprivrede na Kosovu za 2018. i 2019. godinu.
Kancelarija za KiM donirala mašine poljoprivrednicima u Leposaviću
Leposavić (Foto arhiva Kim)

Dvadeset devet poljoprivrednih domaćinstava dobilo je opremu za navodnjavanje, trimere, motokultivatore, traktorske freze, plugove, tanjirače, balirke.

"Radili smo primitivno, ručno, mehanizacija je bila zastarela, mnogo nam znači kad dobijemo novu mašinu", kaže Nenad Vukadinović iz Drenova.

Čedomir Grujović iz Sočanice kaže da ima 4,5 hektara zemlje, penzioner je, obrađuje bašte i voćnjake.

U Leposaviću se gotovo svako domaćinstvo bavi poljoprivredom.

"U poslednje vreme imamo ozbiljnije poljoprivredne proizvođače i verujem da ćemo taj trend nastaviti i ubuduće", kaže Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, i dodaje da od poljoprivrede može da se živi.

Vlada Srbije je za pomoć privrednicima na Kosovu odobrila 350 projekata vrednih sedam milijardi dinara.

"Očekujemo da se taj deo završi 2019. a deo 2012. Smatramo da će podići mogućnost ljudi na KiM da svojim radim uspeju da proizvedu proizvode koji mogu da se plasiraju kako ovde tako i širom regiona", kaže Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Programom pomoći poljoprivrednicima samo u opštini Leposavić Kancelarija za Kosovo i Metohiju je prošle godine izdvojila dvadeset, a ove godine petnaest miliona dinara.Ostale vesti

Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsan poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i druge njihove podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a da ih drugi mediji ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020