Vesti
Društvo

Kancelarija EU: Bez prevoda na srpski

Izveštaj o mišljenju građana o evropskim integracijama, koji je Kancelarija EU u Prištini predstavila na engleskom i albanskom jeziku, nema srpskog prevoda.
Kancelarija EU: Bez prevoda na srpski
Sa današnje prezentacije izveštaja (Foto Kim)

Na predstavljanju rezultata istraživanja Evropske unije i UBO konsaltinga, koje je organizovao program Evropskih prespektiva na Kosovu, za srpske novinare nije obezbeđen prevod, iako su pozvani da prisustvuju događaju.

Osim televizijske ekipe RTV Kim, događaju je prisustvovalo desetak albanskih novinarskih ekipa, za koje je bilo simultanog prevoda.

U neformalnom razgovoru sa ekipom RTV Kim portparol Kancelarije EU na Kosovu Stojan Pelko je objasnio da su propust napravili organizatori događaja iz njihovog programa Evropske perspektive na Kosovu.

Pelko je rekao da je prvobitno ideja bila da izveštaj o istraživanju javnog mnjenja bude predstavljen samo na engleskom jeziku, ali da je u međuvremenu, zbog velikog interesovanja, odlučeno da se prezentacija prevodi i na albanski.

TV ekipa Kima je, nakon uloženog protesta organizatorima, napustila događaj.

Osim što nije bilo prevoda, za srpske novinare nije obezbeđen ni promo materijal sa grafikonima o istraživanju. Tekst izveštaja sa podacima istraživanja štampan je u samo desetak primeraka na engleskom jeziku.

U Kancelariji EU u Prištini je našoj redakciji rečeno da će saopštenje o danas predstavljenom izveštaju na srpskom jeziku naknadno biti prosleđeno medijima.Ostale vesti

Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020