Vesti
Društvo

Kancelarija EU: Bez prevoda na srpski

Izveštaj o mišljenju građana o evropskim integracijama, koji je Kancelarija EU u Prištini predstavila na engleskom i albanskom jeziku, nema srpskog prevoda.
Kancelarija EU: Bez prevoda na srpski
Sa današnje prezentacije izveštaja (Foto Kim)

Na predstavljanju rezultata istraživanja Evropske unije i UBO konsaltinga, koje je organizovao program Evropskih prespektiva na Kosovu, za srpske novinare nije obezbeđen prevod, iako su pozvani da prisustvuju događaju.

Osim televizijske ekipe RTV Kim, događaju je prisustvovalo desetak albanskih novinarskih ekipa, za koje je bilo simultanog prevoda.

U neformalnom razgovoru sa ekipom RTV Kim portparol Kancelarije EU na Kosovu Stojan Pelko je objasnio da su propust napravili organizatori događaja iz njihovog programa Evropske perspektive na Kosovu.

Pelko je rekao da je prvobitno ideja bila da izveštaj o istraživanju javnog mnjenja bude predstavljen samo na engleskom jeziku, ali da je u međuvremenu, zbog velikog interesovanja, odlučeno da se prezentacija prevodi i na albanski.

TV ekipa Kima je, nakon uloženog protesta organizatorima, napustila događaj.

Osim što nije bilo prevoda, za srpske novinare nije obezbeđen ni promo materijal sa grafikonima o istraživanju. Tekst izveštaja sa podacima istraživanja štampan je u samo desetak primeraka na engleskom jeziku.

U Kancelariji EU u Prištini je našoj redakciji rečeno da će saopštenje o danas predstavljenom izveštaju na srpskom jeziku naknadno biti prosleđeno medijima.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021