Vesti
Društvo

Kanalizacija za deo stanovništva Gračanice još uvek samo obećanje

Meštani gornjeg dela Gračanice, prema Ajvaliji, od 2013. godine mole opštinske vlasti i nadležno ministarstvo da ih priključe na kanalizacionu mrežu. Obećanja su, tokom godina, stizala od više lokalnih zvaničnika, ali ona nažalost još nisu ispunjena. Za to vreme se stanovnici ovog kraja suočavaju sa nesnosnim smradom, đubretom i izlivanjem vode sumnjivog sadržaja pored njihovih kuća. Danas je i gradonačelnik Srđan Popović izrazio nadu da će opština "uskoro dobiti dozvolu Ministarstva za transport i da će problem biti rešen".
Kanalizacija za deo stanovništva Gračanice još uvek samo obećanje
Zgađen potok u Gračanici (Foto Kim)

Podsetimo, tokom radova na kanilzacionoj mreži za stanovnike novog naselja u Ajvaliji kanalizacija za oko 50 srpskih domaćinstava je uništena, potok koji je služio kao protočni kanal za kanalizaciju je zatrpan pa su se fekalije zadržavale oko njihovih kuća i izazivale veliki smrad. Meštani su više puta protestvovali, a lokalne vlasti obećavale priključak na novu kanalizacionu mrežu koje izvodi Ministarstvo za zaštitu životne srednu. Međutim, do danas to nije sprovedeno u delo.

Boban Petrović meštanin Gračanice podseća da su još 2013. godine uputili zahtev Opštini Gračanica za rešavanje problema.

"Mi smo imali više od 50 potpisa meštana Gračanica. I od 2013. godine do danas, to je nekih osam godina, ništa konkretno nije rešeno a oni samo `prebacuju lotpu` i upućuju nas od jedne do druge kancelarije, od jednog do drugog direktora. Išli smo i kod gradonačelnika opštine Gračnaica i ništa", kazao je Petrović.

Petrović napominje da su lokalni zvaničnici upoznati sa ovim problemom ali da ga ne rešavaju, uprkos obećanjima. Poslednjih dana došlo je do izlivanja vode sumnjive sadržine.

"Ovde kod nas je iz dana u dan sve gore. Pre dve godine smo govorili o mougćnosti izlivanja hemikalija i to se dogodilo pre dva dana. Došlo je do izlivanja vode koja je bila bela, sumporna voda, prekjuče je bila i neka crvena voda. Ne znamo o čemu se radi i šta to Albanci iz gorenjeg dela puštaju", rekao je Petrović.

Pored kuće Ljubinka Stevića iz Gračnice protiče potok koji se uliva u korito reke Gračanke. U koritu potoka koje je sada zagađeno raznim otpadnim materijalom, kako je rekao Ljubinko, nekada je bilo riba.

"Nekada su u ovom potoku bile ribice, bilo je divno živeti i graditi ovde, međutim, posle ratnih dešavanja na KiM i prilivom velikog broja stanovnika u Ajvaliji dešavaju se čudne stvari, ispuštaju se razne hemikalije koje protiču pored kuća, pored dečijeg obdaništa i sve se to sliva se u tok reke Gračanke", istako je Stević i dodao da je tokom leta smrad koji dopire iz potoka nepodnošljiv i da je nemogiće izaći ispred kuće, a naročito jer kanalizaciona mreža nije završena.

Gradina Nuradin živi u samoj blizini potoka u ulici "Aleksandra Čarnojeviča". Kaže da, koliko god se trudio da ulepša svoje dvorište sadnicama voća i cvećem i koliko god želeo da se nadiše čistog vazduha, to nije moguće uz kanalizaciju.

"Na ovom mestu gde sam zasadio drveće bilo je raznog otpada, ali sam to sve sam očistio zbog svoje dece i unučića. Ali i dalje postoji problem, loša kanlizacija, smrad, prozore ne mogu da otvorim, reka je zagađena, nakon poplava u koritu ima raznog smeća, pomoći od poredstvanika opštine nema", istakao je Nuradin.

Sličan problem imam i Bojan Jovanović. Kaže da zbog smrada njegova deca ponekad ne izlaze iz kuće.

"Obraćali smo se svim predstvnicima u Opštini Gračanica, ovo je sramota za sve, niko se ne odaziva na naš problem, koji traje već više godina. Oni nas se sete samo kada je upitanju glasanje, izalazk na izbore. Radim u kovid bolnici, i pored ove bolesti samo nam treba još neka zaraza", kazao je Jovanović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je kazao da, iako je projekat za priključenje ovog dela na kanalizacionu mrežu doveden do kraja, još uvek se čeka dozvola Ministrastva za transport Kosova.

"Još prošle godine nadležnom Ministrastvu koje je radilo projekat kanlizacije smo uputili zahtev, projekat je dovden do kraja, međutim problem je što čekamo dozvolu Minsitarstva za transport, jer je u pitanju bušenje ispod reginalnpog puta Gračanica, nadam se da ćemo ubrzo dobiti dozvolu da kanalizaciona mreža prođe i poveže se sa drugim delom", poručio je Popović.

Ukoliko u skorije vreme ne dođe do rešavanja ovog problema, meštani najavljuju proteste.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021