Vesti
Društvo

„Kanalizacija veći problem od korone“

Stanare zgrada u Lapljem Selu, a najviše one čiji su stanovi u prizemlju, od januara muči problem sa izlivanjem kanalizacije. Oni koji su to mogli da priušte, povezali su se na novu kanalizacionu mrežu, dok se raseljenička porodica Trajković još uvek bori sa smradom i fekalijama. Pomoć su zatražili od opštine, čiji predstavnici tvrde da taj problem nije u njihovoj nadležnosti.
„Kanalizacija veći problem od korone“
Stambene zgrade u Lapljem Selu (Foto Kim)

Ilija Trajković je sa suprugom Blagunom izbegao iz Prištine, iz kuće koju su mu uzurpirali Albanci. Godinama žive u Lapljem Selu, u zgradi koju je Opština Gračanica ustupila na koriščenje socijalno ugroženim i raseljenim licima. Poslednjih meseci njihov najveći problem je kanalizacija koja se izliva u kupatilu. Ilija kaže da im „pravi problem veći od koronavirusa“. Pošto nema odgovora iz Opštine Gračanica, problem pokušava da reši majstor.

„Skoro svakog dana imam problema sa kanalizacijom. Majstor Dejan već treći put dolazi danas, dok predstavnici Opštine koji su nadležni za održavanje izbegavaju odgovornost“, kazao je Ilija Trajković i dodao:

„Nije prvi slučaj sa problemom kanalizacije u mom stanu, problem je postojao i u drugim stanovima, gde su stanari, tačnije dve porodice u prizemlju, morali da naprave novu instalaciju. I ja sam sada u takvoj situaciji, ali kao penzioner nisam u mogućnosti da napravim novu. Ima li šta gore nego da mi penzironeri svaki dan budemo u fekalijama, kakav je to život?“, pita se Trajković.

Blaguna Trajković je kazala da im učestalo pozivanje majstora za kanalizaciju pravi ogromne finansijske troškove.

„Tada smo zvali čoveka koji nam je kanalizaciju otpušio. Tri meseca nakon toga nismo imali problem. Evo već nedelju dana kako moramo svaki drugi dan da čistimo kanalizaciju. Problem je kod nas i kod komšije, naša dva stana trpe“, kazala je ona.

Direktor Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kazao je da do začepljenja kanalizcije dolazi zbog toga što ostali stanari bacaju „sve i svašta u nju“. On kaže da su predstavnici Opštine na svaki poziv izašli u susret, ali da to više nije u njihovoj nadležnosti.

„Povodom problema sa kanlizacijom stanara u Lapljem Selu obavestili smo nadležene regionalnu kompaniju "Vodovod" iz Prištine, kako bi poslala cisternu kojom bi očistili glavnu kanalizacionu mrežu. Međutim, zbog kašnjenja, radnici Javnih službi su ručno uspeli da odčepe kanalizacionu mrežu za tri zgrade. Problem je taj što je začepljena kanalizacija stana u prizmelju do glavne šahte. Radnici su taj problem nekoliko puta već rešavali, ali ovog puta spolja nisu uspeli da probiju začepljenu kanalizaciju zbog toga što nesavesni stanari bacaju sve i svašta, od krpe, peškira, vlažnih maramica, pa čak i zimnicu“, objašnjava Trajković.

Kako ubuduće ne bi dolazilo do začepljena kanalizacije, Vladica Trajković smatra da sami stanari treba da organizuju sastanak i reše problem. On apeluje na njihovu savest i poručuje da koriste kanalizaciju za ono za šta je namenjena.

Do objavljivanja ove vesti, predstavnike vodovodne kompanije nismo uspeli da dobijemo kako bi smo od njih saznali više informacija.

Gračanica: Nastavljeni radovi na izgradnji vodovoda

Nastavljena je izgradnja novog vodovoda kojim će biti olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca. Iako je predviđeno da radovi traju 24 meseca, direktor Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica Vladica Trajković je za RTV Kim kazao da se nada da će vodovodna mreža biti izgrađena i pre predviđenog roka.

„Predviđeno je da radovi traju 24 meseca, ali se ja nadam da će to biti završeno ranije. Apelujem na meštane da imaju razumevanja, da će zbog tih radova na terenu ponekad doći do oštećenja podzemnih instalacija, kako stare vodovodne mreže, tako i telefonskih linija i ostalog. Nemamo podzemni katastar, da bi smo mogli da znamo gde šta tačno prolazi od tih podzemnih instalacija“, kazao je Trajković.

Projekat koji realizuje Opština Gračanica u saradnji sa ministarstvom finansija Austrije i ministarstvom finansija Kosova u vrednosti od pet miliona evra, otpočeo je pre tri godine. Međutim, zbog određenih administrativnih problema kasnilo se sa radovima.

Za implementaciju ovog projekta zadužene su austrijska firma „Tirol“ i kompanija OSTAP.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023