Kamioni ne prolaze, platiti više ili tražiti alternativu

Odluka Vlade Kosova kojom se za 10% povećava porez na robu iz Srbije i BiH uz potrošače, teško je pogodila i uvoznike robe iz centralne Srbije na Kosovo. Iz PKK tvrde da se neće žaliti, dok predstavnici PKS poručuju da će ova odluka otežati ekonomsku saradnju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Odluka o povećanju od 10% poreza na robu koja se iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvozi na Kosovo nije u skladu sa odlukama koje je Kosovo preuzelo u CEFTI i potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, poručuju iz Privredne komore Srbije.

„To je odluka koja će otežati ekonomsku saradnju između Srbije i Kosova, otežaće i ekonomsku saranju na Zapadnom Balkanu i šalje jednu negativnu poruku za čitav proces približavanja naših ekonomija“, kazao je za RTV Kim Nenad Đurđević ispred Privredne komore Srbije.

Direktor Privredne komore Kosova Berat Rukići u izjavi za RTV Kim kaže da će ova odluka ostati na snazi sve dok kompanije ne počnu da se žale, ali da se komora neće žaliti, kao i da su barijere uzajamne.

„Pre ovoga, mi smo insistirali da se neke barijere iz Srbije uklone, kao na primer ugovor o energetici koji nama stvara minus od oko 30 miliona. To nikada nije prihvaćeno. Nismo se žalili oko mnogih tarifnih barijera. Sada kada smo se žalili, Vlada Kosova je donela odluku. Ostaje da čekamo šta će se desiti na polju ekonomije“, rekao je Rukići.

Uvoznici sa Kosova tvrde da će se ove mere prvenstveno odraziti na cene proizvoda koji dolaze iz Srbije, ali i da ovakva odluka ima određenu političku pozadinu.

„Ta mera je od skoro i još uvek ne znamo kakve će biti posledice, kao i koliko će to dugo da traje. U svakom slučaju, mislim da je mešanje politike na ovaj način u ekonomiju loše. To će se sigurno odraziti ili na porast cena robe koja se uvozi iz Srbije ili na prelaženje na neke alternative, ukoliko to bude trajalo“, rekao je vlasnik zanatske pivare „Pivdžan“ Isak Vorgučić.
On takođe tvrdi da ni odnos Srbije prema Kosovu nije mnogo drugačiji.

„Uvoz robe sa Kosova u Srbiju je praktično doveden u jednak položaj kao izvoz robe iz Srbije na Kosovo, jer merama koje Srbija ima prema robi poreklom sa Kosova sprečava, ne samo albanske proizvođače na Kosovu da izvoze u Srbiju, nego i srpske proizvođače koji bi svoju robu hteli da plasiraju u Srbiji, a zbog toga ne mogu“, navodi Vorgučić.

Osim što će uvoznici robe iz centralne Srbije biti izloženi dodatnom trošku, ova odluka će pogoditi i kupce koji su zadnji potrošači, kazao je vlasnik trgovinske radnje u Gračanici Boban Marković.

„Kamioni koji su od jutros bili na prelazima nisu prošli zato što je od njih traženo da se plati tih 10%, ali sačekaćemo još dva-tri dana, da vidimo šta će se rešiti u Briselu, ili gde se to već rešava, šta će oni da odluče. Ne može Vlada Kosova da odlučuje o svemu“, kazao je Marković.

Prema odluci Vlade Kosova ove mere se neće odnositi na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao što je Koka-kola.

Ostale vesti

 • Škole će sutra raditi normalno?

  Škole će sutra raditi normalno?

  Zbog najavljenog mitinga "Buducnost Srbije" koji će sutra biti organizovan u Beogradu, poslednjih dana se spekulisalo da li će škole u opštini Gračanica raditi po planu.

 • Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM dr Zoran Bojović, u okviru „Dana otvorenih vrata Kancelarije za KiM“, sastao se danas sa privrednicima i poljoprivrednicima iz Kosovskog Pomoravlja u Domu kulture u Ranilugu. Cilj sastanka bio je jačanje privrednih aktivnosti i poljoprivrede na Kosovu i Metohiji.

 • Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Na Kosovu će ovog leta biti održan kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) namenjen devojkama od 15 do 18 godina sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Rok za prijavu zainteresovanih ističe 21. aprila, a odabrane polaznice će imati prilike da o novim znanjima i tehnologijama slušaju i predavanja stručnjaka iz Intela.

 • Za mesec i po dana počinje izgradnja vodovoda?

  Za mesec i po dana počinje izgradnja vodovoda?

  Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je danas sa predstavnicima austrijske firme "Tirol" i kompanije "Ostap" o realizaciji projekata izgradnje potpuno novog vodovoda u Gračanici. Radovi bi trebalo da počnu najkasnije za mesec i po dana.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane