Vesti
Društvo

“Kameleon”: Koliko je deci potrebno da naprave umetničko čudo?

U Centru za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću nedavno je otvorena novogodišnja izložba radova dečijeg ateljea "Kameleon". Osim što je broj izloženih radova veliki, velika je i kreativnost i talenat malih i mladih umetnika koji su na svojim delima radili sa masterom slikarstva Vesnom Sekulić koja rukovodi ateljeom.
“Kameleon”: Koliko je deci potrebno da naprave umetničko čudo?
Članovi ateljea (Foto Dečiji atelje Kameleon)

"Izložba kojom smo se predstavili nosi naziv ’Svete, budi dete!’, možda simbolično ili ne, ali smatramo da deci uvek treba dati prostora za rad, da se pokažu i iskažu. Tokom postavljanja radova sam se bojala da li ćemo popuniti galeriju, da li ćemo imati dovoljan broj radova. Međutim, kada sam počela sa kačenjem radova, shvatila sam da ću morati da sklonim mnogo radova, što znači da su deca bila jako vredna prethodne godine, da su napravili sjajne radove koje su posetioci mogli da vide", kaže Sekulićeva u razgovoru za Radio Kontakt plus.

Izlagali su - Ana Blagojević, Teodor Sekulić, Ema Ignjatović, Petra Simić, Petra Vlašković, Teodora Vukašinović, Angelina Lukić, Darija Marjanović, Ana Živković, Vanja Radovanović, Milica Janićijević, Elma Ljori, Anica Radomirović, Divna Ignjatović, Mia Miletić, Mila Barać, Jana Gođevac, Tekla Jezdić i Anastasija Jakovljević.

Radovi su raznovrsni - na papiru, u drvetu, kartonu, platnu, tu su crteži olovkom, suvim i uljanim pastelnim, radovi na akrilu, temperama, radovi sa kafom, kolažom, ima i instalacija, kao i radova u glini i terakoti. Izložena je i knjiga, što samo govori da su se Kameleonci potrudili da se prikažu na što kreativniji način.

"Mislim da neki od njih nisu očekivali sve ono na otvaranju, zato što su nam se pridružili novi klinci, oni nisu bili na prethodnoj izložbi da osete tu atmosferu. Međutim, kada su se opustili, onda je sve bilo lako, vodili su posetioce kroz izložbu, objašnjavali kako su nastali radovi. Naravno da mi je njihova reakcija najbitnija, i bili su prezadovoljni i postavkom izložbe, a i samim radovima. Na otvaranju su dobili poklon paketiće i zahvalnice za sve ono što su postigli na radionicama", dodaje Sekulićeva, govoreći o reakciji autora.

Podjednako interesantna bila je i reakcija roditelja.

"Roditelji učesnika su sa posebnom pažnjom propratili svaki rad koje im je dete pokazalo, jer većinu tih radova nisu ranije videli", kaže ona.

Zato su donekle bili i iznenađeni i radovima, ali i informacijom da su deca zaista sve samostalno izradila.

"Ponosna sam na njih kada vidim sve izloženo, znamo koliko su pre svega ljubavi uložili u svaki rad, koliko kreativnosti i želje da rad bude uspešan. Sa koliko emocija su pristupali svakom radu, koliko ideja im se stvaralo tokom radionica i koliko su uspeli da ih realizuju. Ovo je u suština njihovog uspeh, mogu da pripišem sebi jedan odsto, ostalo ide malo njihovom talentu, a sve ostalo je rad, koliko će oni hteti da rade i da ne odustaju od nečeg započetog", dodaje Sekulićeva.

Trud i rad je najbolje mogla da vidi i sagleda tokom radionica u ateljeu koje se održavaju dva sata nedeljno, a kada se pripremaju za izložbe i duže.

Ove radionice ne izgledaju kao časovi u školi, već se u ateljeu i na radionicama polaznici osećaju kao kod kuće. One su interaktivne, vode se kroz razgovore, a ideje koje se pojave, realizuju se već na narednoj radionici.

"Ovo je možda delić onoga sto se dešava na samim radionicama, a rezultat su izložbe i osmesi na licima dece", kaže Sekulićeva.

S obzirom na reakciju Kameleonaca, ne iznenađuje da je sagovornica Radija Kontakt plus stava da bi deci trebalo i moralo da se daje prostora da se kreativno iskažu i da tu svoju kreativnost i neguju.

"Veoma je bitno pratiti razvoj dece od najranijeg perioda, ne sputavati ih da urade nešto. Ni jedno dete nije isto, ako je moje dete samo crtalo u sveskama i na velikim papirima, to ne znači da će vaše dete isto da učini. Naćiće način da ižvrlja zid, vućiće ga nešto da to učini. Ljutićete se, ali uvek zid možete da prekrečite, a odbojnost koju će dete možda osetiti kada pokuša opet tako nešto, nećete moći da promenite. Možda se krije neki Paja Jovanović ili Ljubica Sokić, Olga Jevrić. Deci je potrebno vrlo malo kako bi napravili čudo, a to čudo ne treba sputavati".Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022