Vesti
Društvo

Kallxo: Očekuje se uvođenje policijskog časa zbog skoka zaraženih i preminulih

Porast inficiranih i preminulih od kovida 19 naveo je kosovske vlasti da razgovaraju o uvođenju novih mera kako bi sprečili dalje širenje epidemije, javlja Kallxo, a prenosi KoSSev.
Kallxo: Očekuje se uvođenje policijskog časa zbog skoka zaraženih i preminulih
Gračanica (Foto Kim arhiva)

Među novim merama biće vraćanje policijskog časa, zatvaranje tržnih centara i restorana koji u njima neće uopšte raditi.

Ove mere važiće do 13. septembra. Tako su barem rekli iz ugostiteljsko-turističke komore.

To je najavljeno nakon sastanka koji su imali sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom.

Povod za ovaj sastanak bila je diskusija o novim merama za koje se očekuje da će uskoro stupiti na snagu, kaže se u saopštenju na koje se Kallxo poziva.

Neke od mera koje će navodno biti preduzete su:

- Radno vreme biće skraćeno za jedan sat – sa 22.30 na 21.30

- restorani će raditi samo na otvorenom prostoru i samo na 70% prostora

- u tržnim centrima restorani uopšte neće raditi

- svadbene dvorane, noćni klubovi, bioskopi i dalje će biti potpuno zatvoreni

- seminari i konferencije u zatvorenom prostoru mogu da se održavaju samo za 30 osoba

- policijski čas biće od 22:00 do 5:00 ujutro.

Istovremeno, pojedini mediji u Prištini danas su objavili i informaciju da će školska godina (navodno) na Kosovu početi upravo 13. septembra, ali potvrde ove vesti još uvek nema.

Brojke inficiranih i preminulih naglo skaču poslednjih nedelju dana na Kosovu, što je pokrenulo i čitav talas oštrih kritika opozicije na račun vlasti da loše upravlja epidemijom.

Kritike stižu uoči lokalnih izbora, a nakon navalice albanske dijaspore proteklih meseci.

Za samo nedelju dana zvanično je potvrđena smrt 85 ljudi od posledica kovida 19, od čega 18 samo danas, a broj aktivnih slučajeva zaraženih dostigao je 25.000.

 

 Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022