Vesti
Društvo

Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?

Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Predlog o dodeli finansijske podrške za 14 nevladinih organizacija u okviru programa „za sprečavanje širenja i ublažavanja posledica izazvanih pandemijom virusa kovid-19“, prošle nedelje su podržali odbornici u SO Gračanica. Organizacijama će iz budžeta Vlade Kosova, a preko Opštine Gračanica, biti podeljeno 284.985,60 evra.

Nenad Rašić smatra da postoje osnovane sumnje o mogućem kršenju zakona i zloupotrebi budžeta Kosova, odnosno, veruje da je došlo do konfilikta interesa i nepotizma. „Prva i osnovna stvar je da je svaki od tih poziva morao biti transparentan. Imate jedinstven slučaj koji sam ja video u mojoj karijeri, koja nije baš mala,da bude prijavljeno samo 14 organizacija i, gle čuda, da od 14 organizacija svi dobiju projekte, a što je najčudnije da sve organizacije dobiju istovetan iznos“.

Iako su odbornici podržali odluku na osnovu dokumenta u kojem je navedeno da će organizacije dobiti istu sumu novca (tačno 20.356,11 evra), danas se pojavio novi papir sa drugačijim iznosima. Šta je uzrok za iznenadnu promenu odluke ili ispravljanje dokumenta koji je već nekoliko dana dostupan javnosti, ne znamo, ali član komisije Dušan Borisavljević priznaje da je napravljena greška.

„Prvi dokument koji je došao i do članova skupštine jeste draft verzija gde je na 14 delova podeljen ceo budžet i to je bila radna verzija koju smo mi koristili. Da li tehničkom greškom... ali, nije dostavljena verzija koju smo mi usvojili. To je i konačna verzija koju sam ja doneo (našoj TV ekipi na uvid) i koja je zvanična verzija kojoj svako može da pristupi i koju sam ja danas uspeo da izvučem“, kaže Borisavljević za RTV Kim.

Na pitanje da li to znači da su odbornici podržali draft verziju, Borisavljević kaže: „Greška jeste svakako bila dostavljena njima. U radnoj verziji je pisalo da su svi dobili podjednako, ali evo ovde piše da nisu svi dobili podjednak iznos“, navodi Borisavljević.

Pored problema sa iznosima sredstava, Nenad Rašić ističe da je došlo i do sukoba interesa, te navodi tri primera. „Jedan od osnivača jedne od organizacija je sam gradonačelnik (Srđan Popović). On je čak i u registru upisan. To je konflikt interesa. Imate drugi slučaj da je direktor katastra (Nebojša Perić) registrovan kao kontakt osoba za organizaciju koja je takođe dobila, i imate treći slučaj gde službenik opštine (Slobodan Kostić), preko njegove organizacije, dobija ta sredstva“, kazao je Rašić.

Odgovor od direktora katastra u Opštini Gračanica Nebojše Perića nismo uspeli da dobijemo, iako je više puta obećao da će dati izjavu za RTV Kim.

„Popović nema nikakvu ulogu u CPT-u“

Nenad Maksimović, izvršni direktror organizacije čiji je sadašnji gradonačelnik jedan od osnivača, za RTV Kim potvrđuje da je Srđan Popović jedno od lica koje je registrovalo CPT 2001. godine, ali da, osim toga, nema nikakvu ulogu u radu ove organizacije.

„Mogu odgovorno da tvrdim da Srđan Popović u poslednjih 12 godina, od kada sam ja preuzeo mesto izvršnog direktora, ni na koji način nije bio uključen u aktivnosti Centra za mir i toleranciju. Saša Ilić je jedini ovlašćeni predstavnik CPT-a“, kaže Maksimović i dodaje da se „lista osnivača organizacije ne može menjati“.

On ističe i da je “CPT potpuno nezavisni akter i da tako nastupa godinama unazad. „Mi smo, kao što smo sarađivali sa gospodinom Popovićem, sarađivali i sa gospodinom Vladetom Kostićem i sa Branimirom Stojanovićem ranije, a verovatno ćemo sarađivati i sa nekim narednim predstavnicima vlasti“, ističe Maksimović.

Da li je bilo nepravilnosti?

Uprkos tome što među organizacijama ima i onih čiji je rad potpuno nepoznat javnosti, pa i onih koji su rodbinski i prijateljski povezani sa predstavnicima opštine, ili pak u njima rade, član komisije Dušan Borisavljević tvrdi da nije bilo kršenja procedure.

„Iskreno, nisam zalazio u to da li tu ima neke rodbinske veze, ja sam gledao da ispoštujem pravilnik koliko je to moguće. Međutim, kad god je neka dodela projekata, koja god da je komisija, nikada neće biti dobro, to stoji i to je tako u našem narodu. Da li može bolje, ja sam siguran da može. Da li može gore, siguran sam da može. Ja sam se iz svoje perspektive trudio da uradim dobro, da sebe osiguram, da sutra ne bih imao nekih problema. Verovatno, i slažem se sa tim da su neki od osnivača sada na pozicijama ili rade nešto vezano sa opštinom ali, po onome što ja znam, niko direktno nije uključen u rad organizacija“, ističe on.

„Komsija je podržala projekte svih organizacije koje su se prijavile. S toga se ne može reći da je došlo do preferencijalnog statusa bilo koje organizacije, već su sve organizacije koje su ga podnele i dobile projekat. Međutim, CPT je jedina llicencirana organizacija za pružanje usluge iz domena socijalne zaštite. Tako da smo mi jedina organizacija koja realno ima prava za sprovođenje tog projekta, ali odluka komisije je da se sredstva dele ravnopravno i ja nemam dalji komentar“, kaže Nenad Maksimović.

Bivši ministar rada i poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić veruje da su članovi komisije bili izmanipulisani od strane opštinskih čelnika. „Mislim da su oni bili samo izvršioci, odnosno egzekutori naređenja od nekih drugih koji su verovatno iz političkog života“, kaže Rašić i dodaje da je prekšen zakon jer nije formirana žalbena komisija, pa veruje da će SO poništiti odluku.

Borisavljević, međutim, ističe da do sada nije stigla nijedna žalba na usvojenu odluku SO Gračanica o dodeli finansijskih sredstava nevladinim organizacijama.

„Ako neko veruje da se desilo nešto što nije trebalo da se desi, treba da se žali zvaničnim institucijama. Preko medija, to dobija previše političku konotaciju i ljudi više ne znaju u šta da veruju“.

On podseća na postojanje revizije koja može utvrditi da li je bilo nepravilnosti.Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021