Vesti
Društvo

Kako se promovisanje optuženih za zločine pretvorilo u umetnost?

Kampanja „Sloboda ima ime - OVK“, koju su pokrenuli kosovski intelektualci, među kojima i pojedini umetnici, je politički i propagandni, a ne umetnički izraz, jasni su dramski pisac iz Prištine, Jeton Neziraj i pozorišni reditelj iz Kosovske Mitrovice, Nenad Todorović. Kuštrim Kolići, jedan od organizatora festivala “Mirdita, dobar dan” opravdava ovakav poduhvat albanskih umetnika sve dok, kako kaže, ne dođe do zloupotrebe.
Kako se promovisanje optuženih za zločine pretvorilo u umetnost?
Bilbord na ulazu u Gračanicu (Foto Kim)

Kosovski intelektualci - tvorci kampanje
Inicijatori za pokretanje kampanje su umetnici i intelektualci: Režiserka Burbuće Beriša,hip-hop umetnik Festim Arifi, filozof i član kosovskog udruženja filozofa Ismailj Tašoli, fotograf Asošijejted presa Visar Krueziju, a dvoje je učestvovalo i na beogradskom festivalu „Mirdita, dobar dan“ - umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža i glumac i režiser Fatmir Spahiu.

Negiranje zločina i veličanje onih koji su ih počinili nije ništa novo na Balkanu. Opravdanja za takve postupke najčešće se mogu čuti od tvrdokornih nacionalista i desničara, a često i političara koji na taj način prikupljaju poene. Međutim, kada se u promociju optuženika za ratne i zločine protiv čovečnosti uključe umetnici, onda je to iznenađenje.

Kampanju “Sloboda ima ime” kojoj je kasnije dodata i reč i simbol “OVK” pokrenulo je šest kosovskih intelektulaca, među kojima su umetnici, filozofi i novinar, a dvoje umetnika učestvovala su na festivalu “Mirdita, dobar dan”, nesvakidašnjeg događaja koji u Beogradu promoviše umetnost kosovskih Albanaca, a samim tim i pomirenje dva naroda.

Ipak, za jednog od organizatora ovog festivala Kuštrima Koljićija problem oko uključivanja umetnika u kampanju podške bivšim liderima OVK ne postoji, “ako nema zloupotrebe”. 

“Umetnost se često vidi kao politički angažman, jer umetnost nije samo etetski izraz, već i politički i ideološki. Umetnici su vođe progresivnih ideja, umetnici koji se uključuju u inicijative i projekte ili promociju mira i pomirenja, to je u stvari njihov posao. Obično umetnici i mladi ljudi i pre političara imaju više smelosti da vode neke procese u tom smeru, a to je uloga umetnika ne samo u regionu nego i u svetu”, rekao je Koljići za RTV Kim.

Za razliku od Koljićija, Marigona Šabiu iz Inicijative mladih za ljudska prava u Prištini smatra da je kampanja problematična, “jer promoviše individue koje su optužene za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti”.

“Po mišljenju naše organizacije koja radi na promociji pomirenja i suočavanja sa prošlošću na inkluzivan način, na način koji se fokusira na žrtve, ova kampanja čini upravo suprotno, jer promoviše optužene ljude koji su navodno počinili zločine, umesto da podrže same žrtve u njihovim naporima da dođu do pravde. Takođe za preživele šalje veoma jaku poruku, jer mi kao drušvo nismo uspeli da im pružimo podršku i stvorimo neophodne uslove da budu poštovani, dobiju podršku koju zaslužuju za svoje porodice”, navela je Šabiu i na taj način se pridružila jučerašnjoj osudi koja je stilga iz Beogradske Inicijative mladih za ljudska prava.

Reditelj i direktor Narodnog pozorišta Priština u Gračanici, Predrag Radonjić, podseća da je cilj festivala “Mirdita, dobar dan” uspostavljanje mostova saradnje između umetnika sa Kosova i Srbije. Samim tim što su pojedini učesnici tog festivala kreatori kampanje podške OVK, dovodi do mišljenja da je težnja za uspostavljanjem te kulturne saradnje zapravo neiskrena.

“Sve to lepo zvuči na papiru, i sve je to uglavnom deo nekih agendi i ciljeva različitih projekata. Međutim, kada se malo zagrebe ispod svega toga vidi se da je najčešće mnogo neiskrenosti iza svega toga i da sve to uglavnom stoji kao gomila lepih reči na papiru koje su aktuelne dok traju projkti i donacije, a da nakon toga, kada se vratimo u realan život, kod mnogih malo od toga opstaje kao nekakvo uverenje ili stav života”, rekao je Radonjić za RTV Kim.

Za dramskog pisca i osnivača “Ćendra Multimedia” Jetona Neziraja inicijativa “Sloboda ima ime – OVK” je „čista politička kampanja“, a ne umetnost. Dramaturg koji je nedavno u Prištini organizovao predstavu beogradske glumice Mirjane Karanović, kaže da je iznenađen nekim od inicijatora iste.

„Ja lično imam potpuno drugi stav, ne mislim da umetnici treba da budu manipulisani od strane politike, a i da ni oni sami ne manipulišu sa ‘nacionalnim sentimentima’. Sloboda se brani kada (i kao umetnik) ti braniš ljudska prava, kada se boriš protiv korupcije političkih elita, kada braniš i kad si na strani onih koji nemaju glas i moć, kad braniš demoratiju koja je ugrožena sa svih strana”, naveo je Neziraj u odgovoru za naš medij.

Podsetimo, bilbordi sa sloganom „Sloboda ima ime, OVK“ koji veličaju lidere optužene za ratne zločine i njihovu borbu, poslednjih dana su vidljivi širom Kosova. Onaj koji je postavljen u Kišnici kod Gračanice je zapaljen, pa je to izazvalo inciden – napad na Srbina iz tog mesta, okupljanje mladih Albanaca i provokaciju i na kraju i pucanje.

Reditelj Nenad Todorović kaže da je pokretanje kampanje ovakve vrste “kraj umetnosti i kraj svakog umetničkog gesta”. Posebno je za njega neprihvatljivo isticanje bilborda u srpskoj sredini.

“To što se u Gračanici desilo je politička, provokativna, jeftina propaganda, to je isto kao da neko u centru Preševa postavi bilbord generala Lazarevića, uz natpis “Lazareviću, drži se”. To je jedan aspekt političke propagande, primitivizma i veličanja zločina, a to je nešto zastrašajuće. Pritom zanemarivati žrtve i još pravdati smrt nevinih žrtava time da je namera bila dobra, časna i patriotska, ali put u pakao naravno popločen je tim patriotskim namerama, o paklu se radi, paklu balkanskog vrtloga, mržnje, krvi, smrti i zla. Ono što je zastrašujuće je da u tome učestvuju umetnici, to je onda kraj umetnosti i kraj svakog umetničkog gesta”, naveo je Todorović.

I Predrag Radonjić kaže da je isticanje bilborda u srpskoj sredini ozbiljna i bezobzirna provokacija. “Na taj način želi da se isprovocira i zastraši mali broj preostalog srpskog stanovništva i zaista ne vidim ništa u tome što bi moglo da se protumači kao normalno, razumno i kao nešto što bi imalo neku vrstu mogućeg opravdanja. Ovo zaista zaslužuje apsolutnu osudu i svaki pokušaj odbrane u tom kontekstu deluje smešno”, rekao je Radonjić.

Na Fejsbuk stranici „Liria ka emer“ (Sloboda ima ime) navodi se da je kampanja zapravo „inciijativa grupe dobre volje“, koja želi da pokrene debatu „o novoj istoriji Kosova i potrebi za sveobuhvatnim kolektivnim pamćenjem na putu kolektivnog ponosa u budućnost“.Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021