Vesti
Društvo

Kako se promovisanje optuženih za zločine pretvorilo u umetnost?

Kampanja „Sloboda ima ime - OVK“, koju su pokrenuli kosovski intelektualci, među kojima i pojedini umetnici, je politički i propagandni, a ne umetnički izraz, jasni su dramski pisac iz Prištine, Jeton Neziraj i pozorišni reditelj iz Kosovske Mitrovice, Nenad Todorović. Kuštrim Kolići, jedan od organizatora festivala “Mirdita, dobar dan” opravdava ovakav poduhvat albanskih umetnika sve dok, kako kaže, ne dođe do zloupotrebe.
Kako se promovisanje optuženih za zločine pretvorilo u umetnost?
Bilbord na ulazu u Gračanicu (Foto Kim)

Kosovski intelektualci - tvorci kampanje
Inicijatori za pokretanje kampanje su umetnici i intelektualci: Režiserka Burbuće Beriša,hip-hop umetnik Festim Arifi, filozof i član kosovskog udruženja filozofa Ismailj Tašoli, fotograf Asošijejted presa Visar Krueziju, a dvoje je učestvovalo i na beogradskom festivalu „Mirdita, dobar dan“ - umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža i glumac i režiser Fatmir Spahiu.

Negiranje zločina i veličanje onih koji su ih počinili nije ništa novo na Balkanu. Opravdanja za takve postupke najčešće se mogu čuti od tvrdokornih nacionalista i desničara, a često i političara koji na taj način prikupljaju poene. Međutim, kada se u promociju optuženika za ratne i zločine protiv čovečnosti uključe umetnici, onda je to iznenađenje.

Kampanju “Sloboda ima ime” kojoj je kasnije dodata i reč i simbol “OVK” pokrenulo je šest kosovskih intelektulaca, među kojima su umetnici, filozofi i novinar, a dvoje umetnika učestvovala su na festivalu “Mirdita, dobar dan”, nesvakidašnjeg događaja koji u Beogradu promoviše umetnost kosovskih Albanaca, a samim tim i pomirenje dva naroda.

Ipak, za jednog od organizatora ovog festivala Kuštrima Koljićija problem oko uključivanja umetnika u kampanju podške bivšim liderima OVK ne postoji, “ako nema zloupotrebe”. 

“Umetnost se često vidi kao politički angažman, jer umetnost nije samo etetski izraz, već i politički i ideološki. Umetnici su vođe progresivnih ideja, umetnici koji se uključuju u inicijative i projekte ili promociju mira i pomirenja, to je u stvari njihov posao. Obično umetnici i mladi ljudi i pre političara imaju više smelosti da vode neke procese u tom smeru, a to je uloga umetnika ne samo u regionu nego i u svetu”, rekao je Koljići za RTV Kim.

Za razliku od Koljićija, Marigona Šabiu iz Inicijative mladih za ljudska prava u Prištini smatra da je kampanja problematična, “jer promoviše individue koje su optužene za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti”.

“Po mišljenju naše organizacije koja radi na promociji pomirenja i suočavanja sa prošlošću na inkluzivan način, na način koji se fokusira na žrtve, ova kampanja čini upravo suprotno, jer promoviše optužene ljude koji su navodno počinili zločine, umesto da podrže same žrtve u njihovim naporima da dođu do pravde. Takođe za preživele šalje veoma jaku poruku, jer mi kao drušvo nismo uspeli da im pružimo podršku i stvorimo neophodne uslove da budu poštovani, dobiju podršku koju zaslužuju za svoje porodice”, navela je Šabiu i na taj način se pridružila jučerašnjoj osudi koja je stilga iz Beogradske Inicijative mladih za ljudska prava.

Reditelj i direktor Narodnog pozorišta Priština u Gračanici, Predrag Radonjić, podseća da je cilj festivala “Mirdita, dobar dan” uspostavljanje mostova saradnje između umetnika sa Kosova i Srbije. Samim tim što su pojedini učesnici tog festivala kreatori kampanje podške OVK, dovodi do mišljenja da je težnja za uspostavljanjem te kulturne saradnje zapravo neiskrena.

“Sve to lepo zvuči na papiru, i sve je to uglavnom deo nekih agendi i ciljeva različitih projekata. Međutim, kada se malo zagrebe ispod svega toga vidi se da je najčešće mnogo neiskrenosti iza svega toga i da sve to uglavnom stoji kao gomila lepih reči na papiru koje su aktuelne dok traju projkti i donacije, a da nakon toga, kada se vratimo u realan život, kod mnogih malo od toga opstaje kao nekakvo uverenje ili stav života”, rekao je Radonjić za RTV Kim.

Za dramskog pisca i osnivača “Ćendra Multimedia” Jetona Neziraja inicijativa “Sloboda ima ime – OVK” je „čista politička kampanja“, a ne umetnost. Dramaturg koji je nedavno u Prištini organizovao predstavu beogradske glumice Mirjane Karanović, kaže da je iznenađen nekim od inicijatora iste.

„Ja lično imam potpuno drugi stav, ne mislim da umetnici treba da budu manipulisani od strane politike, a i da ni oni sami ne manipulišu sa ‘nacionalnim sentimentima’. Sloboda se brani kada (i kao umetnik) ti braniš ljudska prava, kada se boriš protiv korupcije političkih elita, kada braniš i kad si na strani onih koji nemaju glas i moć, kad braniš demoratiju koja je ugrožena sa svih strana”, naveo je Neziraj u odgovoru za naš medij.

Podsetimo, bilbordi sa sloganom „Sloboda ima ime, OVK“ koji veličaju lidere optužene za ratne zločine i njihovu borbu, poslednjih dana su vidljivi širom Kosova. Onaj koji je postavljen u Kišnici kod Gračanice je zapaljen, pa je to izazvalo inciden – napad na Srbina iz tog mesta, okupljanje mladih Albanaca i provokaciju i na kraju i pucanje.

Reditelj Nenad Todorović kaže da je pokretanje kampanje ovakve vrste “kraj umetnosti i kraj svakog umetničkog gesta”. Posebno je za njega neprihvatljivo isticanje bilborda u srpskoj sredini.

“To što se u Gračanici desilo je politička, provokativna, jeftina propaganda, to je isto kao da neko u centru Preševa postavi bilbord generala Lazarevića, uz natpis “Lazareviću, drži se”. To je jedan aspekt političke propagande, primitivizma i veličanja zločina, a to je nešto zastrašajuće. Pritom zanemarivati žrtve i još pravdati smrt nevinih žrtava time da je namera bila dobra, časna i patriotska, ali put u pakao naravno popločen je tim patriotskim namerama, o paklu se radi, paklu balkanskog vrtloga, mržnje, krvi, smrti i zla. Ono što je zastrašujuće je da u tome učestvuju umetnici, to je onda kraj umetnosti i kraj svakog umetničkog gesta”, naveo je Todorović.

I Predrag Radonjić kaže da je isticanje bilborda u srpskoj sredini ozbiljna i bezobzirna provokacija. “Na taj način želi da se isprovocira i zastraši mali broj preostalog srpskog stanovništva i zaista ne vidim ništa u tome što bi moglo da se protumači kao normalno, razumno i kao nešto što bi imalo neku vrstu mogućeg opravdanja. Ovo zaista zaslužuje apsolutnu osudu i svaki pokušaj odbrane u tom kontekstu deluje smešno”, rekao je Radonjić.

Na Fejsbuk stranici „Liria ka emer“ (Sloboda ima ime) navodi se da je kampanja zapravo „inciijativa grupe dobre volje“, koja želi da pokrene debatu „o novoj istoriji Kosova i potrebi za sveobuhvatnim kolektivnim pamćenjem na putu kolektivnog ponosa u budućnost“.Ostale vesti

Kako su i kojim NVO dodeljena finansijska sredstva?
Prilikom nedavnog odobravanja finansijskih sredstava za nevladine organizacije u opštini Gračanica „došlo je do kršenja procedura konkursa“, tvrde u PDS-u. Nenad Rašić poziva Agenciju za borbu protiv korupcije i ostale nadležne institucije da preispitaju odluku komisije za procenu predloga projekata. Iz komisije, pak, tvrde da je sve urađeno po propisima.
  • 02.12.2020
„Avenija“, 20 godina uspešnog ženskog preduzetništva
Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela obeležava 20 godina postojanja i aktivnog rada u promovisanju ženskog preduzetništva i tradicionalnih vrednosti. Kulturno-umetničkim programom i dodelom plaketa zaslužnima u Domu kulture Gračanica obeležena je godišnjica.
  • 02.12.2020
Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020